Ugrabitelja ustavili šele policijski streli

V noči s sobote na nedeljo so policisti na Veliki Dolini pri Brežicah ustrelili moškega, ki je sosedom grozil z eksplozivom. Po strelu je eksplodirala tudi ročna bomba in ranila policista ter 42-letno žensko.

Objavljeno
05. marec 2007 09.16
Krško – V noči s sobote na nedeljo so policisti na Veliki Dolini pri Brežicah ustrelili moškega, po naših informacijah naj bi šlo za 44-letnega Hermana Smrečnika, ki je sosedom grozil z eksplozivom. Po strelu je eksplodirala tudi ročna bomba, ki jo je Smrečnik že aktiviral, in ranila policista ter 42-letno žensko. Šlo naj bi za talko, ki se zdravi v kliničnem centru in po naših informacijah ni v smrtni nevarnosti. Okoliščine policijske uporabe strelnega orožja bo preverjala posebna komisija, ki jo bo imenoval generalni direktor policije.

Prebivalci Velike Doline so bili včeraj povsem šokirani nad nočnim dogajanjem v vasi, ki se je sicer odvijalo zelo hitro. Krška policijska uprava je pozno popoldne sicer poslala kratko uradno obvestilo, dodatnih informacij pa do novinarske konference, ki bo predvidoma jutri, ne želijo dajati. Tako lahko zgolj po neuradnih informacijah sklepamo, da je Herman Smrečnik usodne noči hotel obračunati s svojima sosedoma Stankom Fakinom, ki je sicer policist, in Jožetom Hostnikom. Prvi naj bi ga prijavil zaradi nekega kaznivega dejanja, Hostnik pa se je tako kot Smrečnik ukvarjal z lesom in je šlo očitno za povsem poslovni spor.

Drama se je začela, ko si je okrog pasu privezal nekaj ročnih bomb in palic eksploziva ter se napotil k Fakinovim. Tam je izbruhnil prepir in kot pravi policistov oče Ivan Fakin, je Smrečnik zgrabil njegovo snaho Danielo in jo vlekel proti vaškemu trgu. Že takrat naj bi na kraj prišli policisti. Ženski se je sicer uspelo izmuzniti in steči k otrokom, ki so vse skupaj opazovali. Smrečnik naj bi nato vdrl k Hostnikovim, kjer je hotel »ubiti še dva«, kot naj bi zakričal. Tam si je našel drugo talko, in sicer je iz hiše za lase privlekel 42-letno Marjano Hostnik, v drugi roki pa je že držal aktivirano ročno bombo.

Policista iz patrulje, ki je prva prispela v vas, sta ga večkrat opozorila, naj žensko izpusti in se vda. Po nekajminutnem prepričevanju pa so odjeknili streli. Ko je Smrečnik padel, je spustil varovalo in bomba je eksplodirala. Ranila je tako policista kot tudi talko, vendar sta oba zunaj smrtne nevarnosti.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela.