Ugrabljeno malčico našli na cesti zvezano in z zamašenimi usti

Zgodba o ugrabitvi v Mekinjah se je včeraj v zgodnjih jutranjih urah srečno razpletla. Osumljencu grozi do deset let zapora.

Objavljeno
04. avgust 2011 09.49
Posodobljeno
04. avgust 2011 09.49
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Pripadniki specialne enote policije so morali v torek le nekaj ur po tem, ko so novinarjem na vaji predstavili svoje veščine, že v akcijo.

Obvestili so jih, da morajo posredovati pri iskanju osumljenca, ki je okrog 17. ure iz stanovanjske hiše v Mekinjah ugrabil otroka. Po naših informacijah je s silo odnesel deklico, staro dobro leto dni.

Policisti in kriminalisti so hitro ugotovili, da je stopnja ogroženosti ugrabljenega otroka zelo visoka, zato so previdno pristopili k preiskavi kaznivega dejanja. Zgodba se je zahvaljujoč uspešni policijski akciji srečno končala, saj so okrog polnoči domnevnega ugrabitelja prijeli, pozneje pa ob cesti na obrobju Ljubljane našli še deklico.

Policija je zaradi občutljivosti dogodka in ker intenzivna preiskava še zdaleč ni končana, z informacijami zelo skopa. Marjan Fank, pomočnik direktorja kriminalistične policije, je v izjavi za javnost povedal le, da so operativno-komunikacijski center ljubljanske policijske uprave predvčerajšnjim okoli 17. ure obvestili o ugrabitvi otroka. Ugrabil ga je neznani zamaskirani moški, ki se je z avtomobilom odpeljal neznano kam. Za otroka je od staršev zahteval odkupnino. Policija zahtevanega zneska ne razkriva, govori pa se o 20.000 evrih. Surovež je deklico menda ugrabil, ko jo je varovala varuška.

Visoka stopnja 
otrokove ogroženosti

Takoj je postalo jasno, da ima dogodek znake kaznivega dejanja ugrabitve, ker je bil udeležen majhen otrok, pa so se morali preiskave lotiti še posebno previdno. Ugrabitev je na noge vrgla preiskovalce z več policijskih uprav. »Policistom in kriminalistom Policijske uprave Ljubljana, ki so vodili preiskavo, so na pomoč priskočili policisti iz drugih policijskih uprav, generalne policijske uprave, uprave kriminalistične policije, specialne enote policije, letalske enote policije in pogajalci. Nemudoma so začeli obširne aktivnosti za izsleditev storilca in razjasnitev okoliščin ugrabitve. Že prve ugotovitve so kazale na to, da je storilec dobro načrtoval in izvedel kaznivo dejanje ter da je ogroženost otroka visoka,« je pojasnil Fank.

Bliskovito in natančno izvedena akcija je okrog polnoči obrodila sadove, saj so domnevnemu ugrabitelju že nadeli lisice. A igra z živci se še zdaleč ni končala, saj otroka takrat še niso našli. Čez nekaj ur se je srečno končal tudi ta del zgodbe. Policija je deklico našla na obrobju Ljubljane, ležala pa je kar ob cesti. Po neuradnih podatkih je bila zvezana in imela zamašena usta, zato so policisti s hitro najdbo bržkone preprečili najhujše. Deklico so nemudoma odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer so jo primerno oskrbeli. V ljubljanskem kliničnem centru podrobnosti o zdravstvenem stanju ugrabljene deklice ne razkrivajo, povedali so le, da je bolnišnico že zapustila.

Dogodek je pretresel celo vsega hudega vajene policiste in kriminaliste, zato so tisti, ki so to hoteli, dobili ustrezno psihosocialno pomoč, je poudaril Fank. Takšno obliko pomoči so ponudili tudi staršem ugrabljene deklice.

Ničesar ne prepuščajo naključju

Fank je za Delo povedal še, da policija tako surovega primera ugrabitve otroka in zahteve po odkupnini ne pomni. Poudarja, da ta primer še zdaleč ni vzrok za paniko in da ga ne gre povezovati s kakšnimi tujimi zgodbami. Priznal pa je, da se preiskovalci v zadnjih desetih letih res srečujejo z novimi oblikami hudih kaznivih dejanj. Vse več je hudih premoženjskih deliktov, izsiljevanj in maščevanja. Slovenski policisti so do zdaj obravnavali le primere, ko so storilci staršem grozili, da bodo otroku kaj naredili, a to je šlo bolj v smeri maščevanja, ne pa izsiljevanja.

Sogovornik je še poudaril, da policija v tako občutljivih primerih, kot je ugrabitev otroka, prav ničesar ne prepušča naključju. »Za takšne primere imamo načrt delovanja do potankosti izdelan.«

Medtem se preiskava ugrabitve intenzivno nadaljuje, saj morajo policist sestaviti prav vse koščke mozaika. Zaradi spoštovanja koristi otroka in interesa preiskave do zaključka njihovega dela javnosti podrobnosti ne bodo razkrili, poudarjajo na policiji. Vse pa teče v smeri preiskave kaznivega dejanja ugrabitve, za katero je zagrožena zaporna kazen do desetih let.