Ukrepi varnostnikov ali mala šola slovenske sociale

Najmlajši tat, ki so ga zalotili Sintalovi varnostniki, je bil star komaj osem let, najstarejši pa 86.

Objavljeno
18. julij 2012 19.36
Posodobljeno
18. julij 2012 21.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Čeprav varnostnikom v družbah za zasebno varovanje lani ni bilo treba poseči po najskrajnejših ukrepih, kot so uporaba plinskega razpršilca, službenega psa ali celo strelnega orožja, jim dela ni zmanjkalo. V povprečju so ukrepali 13-krat na dan.

Analiza ukrepov varnostnikov leta 2011, ki so jo pripravili prvič, predstavil pa jo je predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja Branko Slak, je pokazala, da je 888 v evidenco vpisanih varnostnikov lani ukrepalo v 4643 primerih.

Največkrat so bili to varnostniki, stari od 20 do 40 let, pri ukrepanju pa so daleč največkrat pridržali osebe (78 odstotkov). V 18 odstotkih so varnostniki uporabili fizično silo, v štirih odstotkih pa sredstva za vklepanje in vezanje.

»Največ ukrepov, predvsem zadržanj oseb, je bilo med varovanjem trgovin, fizično silo pa je bilo treba uporabiti predvsem v gostinskih lokalih, na prireditvah in na javnih zbiranjih,« je povedal Slak. Posledice v obliki poškodb so nastale pri manj kot odstotku ukrepov. Po številu kaznivih dejanj, v katerih so posredovali varnostniki, izstopa starostna skupina od 15 do 18 let, saj se je 17 odstotkov ukrepov nanašalo nanje. Mladostniki, proti katerim so varnostniki uporabili ukrepe zaradi kršenja javnega reda in miru, pa so bili predvsem iz starostne skupine od 19 do 22 let.

Svojo raziskavo so opravili tudi v družbi za zasebno varovanje Sintal in pod drobnogled vzeli dve drogeriji, šest trgovin z oblačili ter devet živilskih trgovin in supermarketov v Ljubljani in okolici. Pregledali smo dokumentacijo o 565 poskusih kraj, ki so ji preprečili njihovi varnostniki. Ugotovili so, da so daleč najbolj zaželeni artikli ličila, ki so jih poskušali ukrasti 119-krat, 63-krat pa so hoteli ukrasti parfume.

Poskusom kraje parfumov sledijo kraje sadja in zelenjave v trgovinah, kjer kupci sami tehtajo sadje in zelenjavo. V Sintalu pojasnjujejo, da nekateri v že stehtano vrečko dodajo še sadje oziroma zelenjavo in tako ukradejo razliko. Drugi način pa je, da pri tehtanju vnesejo kodo cenejšega blaga, tako se, denimo, pri tehtanju oreščkov zaračuna nižja cena krompirja. Na ta način so pri »pomoti« ujeli 61 kupcev. V osmih trgovinah z oblačili so varnostniki preprečili 60 kraj, preprečili pa so tudi 57 poskusov kraje nakita.

Najstnice najraje kradejo ličila

Najmlajši tatič, ki so ga zalotili Sintalovi varnostniki, je bil star komaj osem let, najstarejši pa 86. V Sintalu pravijo, da lahko pri nekaterih skupinah izdelkov po zbranih podatkih določijo tipičnega tatu – za nakit in ličila v vrednosti od nekaj evrov do okoli petnajst evrov je tako značilno, da privlačijo predvsem dekleta, mlajša od dvajset let. Starejši od 60 let pa so največkrat poskusili odnesti živilske izdelke. A statistika ne pove vsega – najstarejši nesojeni tat je namreč nameraval ukrasti parfum.