Umor temnopoltega dečka za poroto zaključen

Velika porota v Jacksonu je zavrnila prošnjo državnega tožilstva za ponovno odprtje primera umora temnopoltega najstnika leta 1955, ki je bil hudo pretepen in ustreljen, ker je žvižgal za belko.

Objavljeno
28. februar 2007 12.35
Emmett Till
Jackson - Velika porota v Jacksonu v ameriški zvezni državi Mississippi je v petek zavrnila prošnjo državnega tožilstva za ponovno odprtje primera umora temnopoltega najstnika leta 1955, ki je bil hudo pretepen in ustreljen, ker je žvižgal za belko. Odločitev porote je bila objavljena v torek. Oba morilca sta že mrtva in nista bila nikoli obsojena. Umor Emmetta Tilla je pomagal dati zagon gibanju za državljanske pravice ameriških črncev.

Krivo je bilo žvižganje

14-letni Till je leta 1955 prišel na obisk k sorodnikom v mesto Money v državi Mississippi iz Chicaga, kjer rasne ločnice niso bile tako močno izražene kot na jugu ZDA. Till je pozabil, kje je, in je požvižgal za mlado belo trgovko, kar je bil takrat tam za belce nezaslišan zločin. Carolyn Bryant Donham je dejanje prijavila svojemu možu Royju Bryantu, ki je skupaj s svojim polbratom Tilla ugrabil iz hiše njegovega strica.

Morilca sta umor priznala

Najstnika sta najprej hudo pretepla, nato pa ustrelila in vrgla v reko Tallahatchie. Njegovo iznakaženo truplo so našli nekaj dni kasneje. Mati umorjenega Mamie Till Mobley je sina pokopala pri odprti krsti in fotografije trupla so obkrožile ZDA ter pomagale dati zagon gibanju za državljanske pravice ameriških črncev. Morilca sta bila istega leta aretirana, vendar ju je bela porota sodišča oprostila. Umor sta kasneje priznala reviji Look.

Kazenski pregon ni mogoč

FBI je čakal do leta 2004, preden je začel ponovno razmišljati o primeru, vendar pa se je leta 2006 odločil, da po zveznih zakonih ni več mogoč kazenski pregon. Zvezne oblasti so primer predale državnim z namigom, da bi bilo mogoče sodelovanja pri umoru obtožiti danes 73-letno Carolyn Bryant Donham, vendar pa se porota ni strinjala.