Mehičanko je umoril 28-letni brezdomec

Splitska policija je prijela domnevnega krivca za zločin, ki je konec avgusta osupnil hrvaško javnost

Objavljeno
03. oktober 2012 13.13
Posodobljeno
03. oktober 2012 13.13
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb - Kaže, da je po 42 dneh znan morilec 31-letne Mehičanke Selene Graciano Macedo, ki so jo konec avgusta našli mrtvo in posiljeno na splitskem izletniškem Marjanu. Pokazalo se je, da Mehičanka ni bila žrtev »mednarodne zarote«, »obračuna narkokartelov«, »serijskega morilca« ..., ampak mladega brezdomca. To je danes tudi uradno potrdila splitska policija.

Lep avgustovski dan se je prevesil v noč. Ob 22.30 je Selenin brat Emmanuel, s katerim je potovala po Evropi, Split pa je bil ena zadnjih točk njunega obiska, prijavil njeno izginotje. Policistom je dejal, da sta se razšla okoli pol pete ure popoldne na Marjanu. Tri dni pozneje so našli njeno truplo, zabodeno z nožem, glava pa je bila skoraj odrezana; domnevno je bila posiljena po smrti. Preiskovalci so nato našli še nogometni dres, ki jih je pripeljal do morilca Mehičanke.

Ugibanja so se vrstila, mediji so »iz dobro obveščenih virov« objavljali novice o serijskem morilcu s kapuco, 13. septembra pa so v spektakularni akciji, potem ko so izključili 120 drugih osumljencev, prijeli lastnika avtopralnice iz Vojvodine, ki je letos res bil v Splitu in je nosil prav takšen nogometni dres italijanskega kluba Milan. Že dan pozneje je bil osumljenec iz Petrovaradina prost in oproščen, saj so analize DNK pokazale neujemanja, nogometni dres pa je ostala edina vzporednica med njim in umorom.

Časnik Slobodna Dalmacija je kakšen dan po tem objavil še zgodbo neke Japonke. Ta je v pismu, ki ga je pustila lastnici apartmaja, zapisala, da jo je napadel »neki čuden starejši možakar«. Vendar je vse skupaj ostalo v »domeni ugibanj«. Preiskava je še kar trajala - v Splitu, Mehiki in najbrž še kje. Split pa je živel v strahu, so poročali mediji, ki so se vse glasneje spraševali, ali ne bo to še en od nepojasnjenih umorov, ki jih po pisanju Slobodne Dalmacije na območju splitske policijske uprave sploh ni malo.

V torek pa se je preiskava, kot kaže, le približala koncu. Splitski policisti so na izredni novinarski konferenci potrdili, da je osumljen »mlajši brezdomec iz Splita, ki je bil doslej sicer znan policiji kot droben tatič in je kradel za preživetje ali za gram mamila«. Torej je bil domnevno eden od brezdomcev in narkomanov, ki živijo v improviziranem naselju na Marjanu. Star je 28 let, njegov DNK ustreza najdenemu, prijetje pa je po navedbah splitske policije omogočila prijava »nekega prebivalca«.

Je pa Slobodna Dalmacija danes objavila tudi izpoved 59-letne Splitčanke. Novinarju je dejala, da je odšla v del mesta, kjer ima vrt in nekaj domačih živali, ki jim je nesla hrano, na poti pa jo je menda napadel neznanec s kapuco, zahteval denar, vmes jo je pretepal s palico in »renčal kot žival«. Napadena ne verjame, da jo je napadel človek, ki mu je sicer dolžna nekaj denarja, saj z njim poslovno sodeluje.