Umora s sekiro in kolom ne prizna nihče

Veliko prahu je dvignil romski obračun 19. februarja okrog 12. ure na Petrolovem bencinskem servisu v Kočevju.

Objavljeno
12. september 2012 21.48
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Nihče od sedmerice, ki je včeraj stopila pred sodnico Aljo Kratovac Prokopović, ni priznal krivde za umor Borisa Zupanca. Tožilstvo jim očita umor iz maščevanja in nasilništvo, ker so obračunali tudi z njegovo partnerko, obramba pa zahteva izločitev sodnice.

Veliko prahu je dvignil romski obračun 19. februarja okrog 12. ure na Petrolovem bencinskem servisu v Kočevju. Tožilstvo je prepričano, da so se zdaj 35-letni Dušan Hudorovič, 34-letni Ali Hodžaj, 30-letni Cvetan Brajdič, 31-letni Gordan Hodžaj, 26-letni Samanto Brajdič, 23-letni Zdenko Brajdič in 29-letni Dejan Novak dogovorili za surovi obračun z 39-letnim Borisom Zupancem. Povod je bilo menda maščevanje zaradi pretepa v gostilni Kleopatra v Kočevju.

S pestmi, brcami,  kolom in sekiro

Obtoženi so se tistega nedeljskega opoldneva z več avtomobili pripeljali do bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Kočevju in s pestmi, brcami, obcestnim kolom in sekiro obračunali z Zupancem. Poškodbe po glavi in obrazu so bile tako hude, da je takoj umrl. Ko je Zupanca poskušala braniti njegova partnerka, so se nasilneži lotili tudi nje, a jo je k sreči odnesla le z izpuljenim šopom las, nekaj podplutbami in seveda precejšnjo mero strahu.

Romski družini Zupanc in Hodžaj sta s pestmi obračunali že večer prej, in to dvakrat. Prvič v soboto malo pred polnočjo v M baru, ko je menda Cvetan Brajdič iz neznanega vzroka začel pretepati člana družine Zupanc. Ko so se vmešali še drugi, se je vnel množični pretep. Čeprav so se pozneje vsi razšli, je čez kakšno uro sledil povračilni ukrep. V nedeljo malo pred eno zjutraj je menda v gostilni Boris Zupanc še z nekaterimi pajdaši začel pretepati Gordana in Aleksa Hodžaja.

Glede na številno udeležbo, razen oboroženih z morilskim orodjem, tožilstvo ni moglo določiti, koliko je posameznik prispeval k umoru z brcami in udarci. Sodišču je med drugim predlagalo, naj pogleda videoposnetek nadzornih kamer, ki so nameščene na bencinskem servisu.

Ker se Dušan Hudorovič, ki je prvi stopil pred sodnico, o krivdi ni hotel izreči, je sodnica menila, da je ne prizna. Prav Hudorovič je bil tisti, ki je v rokah vihtel najbolj smrtonosno orožje – sekiro.

Njegov zagovornik Blaž Guna je sodišču predlagal, naj zasliši sodnega izvedenca Jožeta Balažica glede poškodb, ki so povzročile Zupančevo smrt, in s čim so bile povzročene – sekiro, kolom ali čem drugim. Hudorovič sicer prizna udarce, a trdi, da ga je udarjal po hrbtu, in ne po glavi.

Sodišču je predlagal, naj pogleda videoposnetek, ki naj ga strokovnjak zaradi slabe kakovosti izostri. Zagovornik je predlagal še, naj sodišče povpraša izvedenca psihiatrične stroke, ki bo ugotovil, ali je bil Hudorovič v času kaznivega dejanja prišteven. Imel naj bi dolgoletne psihične težave, o čemer bodo lahko povedale tudi priče.

Da naj ga pregleda psihiater, je predlagala tudi obramba Alija Hodžaja, saj je domnevno bil zaradi stresa vsaj bistveno zmanjšano prišteven, ker jo je pred tem v pretepu hudo skupil njegov brat. Ali Hodžaj po besedah zagovornika sploh ni preživel dneva z drugimi soobtoženimi, tako da dogovora med njimi ni moglo biti. Z njimi se je naključno srečal malo pred dogodkom.

Ker je sodnica obravnavni narok za vsakega obtoženca opravila posebej, je njeno izločitev predlagal zagovornik Cvetana Brajdiča Andrej Žabjek. »Obramba tistih, ki so bili zaslišani prej, se ne more opredeliti do dokaznih predlogov tistih, ki bodo zaslišani pozneje, s tem pa je kršena pravica do obrambe in do poštenega sojenja,« je podkrepil predlog, o katerem bo odločil predsednik sodišča. Za Cvetana Brajdiča pa je povedal, da bi mu kvečjemu lahko očitali sodelovanje v pretepu, čeprav se Zupanca niti dotaknil ni.

Izločitev sodnice je predlagal tudi zagovornik Zdenka Brajdiča Miha Kunič. Predlagal je tudi pregled videoposnetka, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je Zupan udaril Zdenka Brajdiča. Da ni bilo tako, kot trdi tožilstvo, zatrjuje tudi obramba Gordana Hodžaja. Po očitkih tožilstva je po Zupancu udarjal s takšno silo, da je kol celo zlomil. A v tistem času je domnevno imel poškodovano roko in se sploh ni mogel pretepati.