Umrla je Katarina Marinič, najstarejša Slovenka

Tinca, kot so ji rekli v novogoriškem domu upokojencev, kjer je živela od leta 1997, kamor je prišla po zlomu kolka, je živela v dveh tisočletjih in treh stoletjih. Rodila se je namreč davnega leta 1899 v Desklah očetu Antonu in mami Mariji Gabršček.

Objavljeno
02. september 2010 18.12
Katja Željan
Katja Željan
V novogoriškem domu upokojencev je danes v 111. letu starosti umrla Katarina Marinič, najstarejša Slovenka in edina superstoletnica v vzhodni Evropi. V družini je bilo deset otrok, a sta dva umrla, Katarina pa je bila deveta po vrsti. Osnovno šolo je obiskovala v Desklah. Leta 1915 je morala družina zaradi fronte zbežati. Štiri leta so preživeli v Avstriji.

Katarina je dve leti delala na Dunaju v tovarni čokolade in preostali dve obiskovala gostinsko šolo v Bruku. Leta 1918 so se vrnili in ker je bilo doma vse porušeno, so začeli obnovo. Dve leti je bila za deklo pri sestrični v Ljubljani. Ko se je vrnila v domači kraj, so vsi odhajali v Ameriko, ona pa je ostala. Leta 1929 se je v Desklah poročila z Rudolfom Mariničem. Med drugo svetovno vojno je bil mož v partizanih. Umrl je leta 1967 in ker nista imela otrok, je Katarina ostala sama. V novogoriški dom upokojencev je prišla po zlomu kolka pred trinajstimi leti. Nujna opravila je do konca še vedno postorila sama. Drugače pa je bila dobrodušna in prijazna ženica, vedno zadovoljna in dobre volje. Zelo se je razveselila vsakega obiska.

Njenega lanskega 110. rojstnega dneva se je udeležil tudi predsednik države Danilo Turk, Tinca pa mu je ob tej priložnosti poklonila svojo fotografijo. Po besedah mag. Silva Torkarja z Inštituta za jezikoslovje je bila Mariničeva menda edina superstoletnica v vzhodni Evropi z verodostojnimi dokumenti.