Uporaba telefonskih prisluhov dovoljena le v kazenskem postopku

Na specializiranem tožilstvu in policiji opozarjajo glede javne objave prisluhov, pridobljenih med preiskavami.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.30
bsa mobilni trelefoni
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Specializirano tožilstvo glede javne objave prisluhov telefonskim pogovorom nekdanjemu nosilcu franšize Diners za Slovenijo Tomažu Lovšetu opozarja, da zakon uporabo takšnih izsledkov dovoljuje samo za namene dokazovanja v kazenskem postopku.

Časnik Dnevnik namreč te dni objavlja dele prisluhov, ki so bili posneti med preiskavo Lovšeta.

Na tožilstvu so poudarili, da v okviru svojih pristojnosti spremljajo medijske objave. »Če se bo izkazalo, da so podani znaki kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, bo tožilstvo ukrepalo skladno z zakonom,« so zapisali.

Dnevnik zadnje dni objavlja dele prisluhov, ki so bili posneti med preiskavo. Od srede naprej so bili med drugim objavljeni prisluhi pogovorom med Lovšetom in odvetnikom Mirom Senico ter Lovšetom in prvim možem Agrokorja Ivico Todorićem, pogovor pa se je vrtel predvsem okrog prodaje Mercatorja.

V zvezi s tem so se oglasili tudi na Generalni policijski upravi, kjer so zapisali, da je varovanje izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov pogoj za uspešen zaključek celotnega postopka. Kot so pojasnili, policija vse izsledke prikritih ukrepov po prenehanju izvajanja vedno v celoti preda državnemu tožilstvu oz. sodišču za potrebe nadaljnjega predkazenskega oz. kazenskega postopka in tako nima interesa, da bi bili javno objavljeni.

»Vsaka objava namreč lahko škodi obstoječim ali morebitnim novim kriminalističnim preiskavam, zato policija take objave obsoja in poudarja, da je cilj policije zgolj uspešen zaključek celotnega postopka,« so poudarili.

V konkretnem primeru so bili prikriti preiskovalni ukrepi odrejeni na podlagi odredbe sodišča in s ciljem pridobitve dokazov, ki jih ni bilo mogoče pridobiti s klasičnimi kriminalističnimi metodami. Poudarili so, da so bili ukrepi izvedeni zakonito in le v obsegu izdanih odredb sodišča, ki edino lahko dovoli take ukrepe.

Vrste prikritih ukrepov in njihovo uporabo sicer določa zakon o kazenskem postopku, policija pa mora po prenehanju izvajanja ukrepov vse posnetke, skupaj s poročilom, ki obsega povzetke zbranih dokazov, predati državnemu tožilcu.

Lovše je sicer v priporu že od začetka avgusta, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devet milijonov evrov.