Urednik Radia Ognjišče ni zaničeval

»Besede, izrečene v radijski oddaji, so sicer bile žaljive, vendar način izražanja v sporni oddaji ni izkazoval namena zaničevanja«

Objavljeno
07. maj 2014 19.54
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Sodnica Ingrid Lešnik je včeraj na celjskem okrožnem sodišču urednika Franca Trstenjaka oprostila vseh obtožb zasebnih tožnikov Vlada Begana, Janje Škrjanc in Borislava Kosija. Sodnica je dejala, da je bila sporna oddaja s Trstenjakovimi ostrimi komentarji odgovor na časopis Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve, da pa je novinarjem dovoljena uporaba ostrejših, tudi žaljivih besed, če niso izrečene z namenom zaničevanja.

Trstenjak je v sporni radijski oddaji Spoznanje več, predsodek manj pred več kot dvema letoma z gostom prof. dr. Dragom Ocvirkom komentiral časopis Razmisli in sodeluj, za katerega so vse kritične članke o Rimskokatoliški cerkvi napisali tožniki Began, Škrjančeva in Kosi. Časopis, ki je izšel na štirih straneh v pet tisoč izvodih januarja 2012, je na Radio Ognjišče prinesla poslušalka z željo, da bi ga komentirali. Trstenjak je na obravnavi dejal, da če časopisa ne bi dobil, niti oddaje ne bi bilo.

Tožniki so pravico iskali na sodišču zaradi besed, ki jih je Trstenjak izrekel v prvih štirih minutah oddaje: »Ob prebiranju časopisa sva se lahko nasmejala /.../ da gre pri avtorjih za malce zmračitev uma, saj pameten človek takšnih neumnosti ne bi pisal.« Tožnike je zmotil tudi način izražanja v oddaji, ki je bil po njihovem zaničevalen.

Merila za novinarje drugačna

Trstenjak je večkrat povedal, da ni nameraval žaliti avtorjev časopisa, ki jih v oddaji tudi ni imenoval. Sodnica Ingrid Lešnik je pritrdila tožnikom, da so se v oddaji lahko prepoznali, da pa bi morali pričakovati tudi, da bodo s tem, ko bodo časopis brezplačno razdelili, stopili v javni prostor. »S tem pa so mnenja avtorjev lahko podvržena tudi javni kritiki,« je povedala Lešnikova.

V celoti se je strinjala z obrambo, da je Trstenjak pri komentiranju deloval v javnem interesu, javna diskusija pa je tudi glede vere nujna. Sodnica je še poudarila, da so Trstenjakovi komentarji v oddaji ostri, ampak to je bila aktivna polemika o vsebini časopisa in delovanju društva, ne pa obračunavanje z avtorji člankov.

Sodnica je še dodala, da so merila pri svobodi izražanja za novinarje drugačna. Tako so lahko besede žaljive, vendar ne smejo biti izrečene z namenom zaničevanja. Tega sodnica v oddaji, ki so jo na včerajšnji obravnavi poslušali v celoti, ni slišala. Dodala je, da je bil uvod v oddajo sicer objektivno žaljiv, ampak način izražanja v oddaji ni kazal diskvalifikacije avtorjev in ni bil zaničevalen. Lešnikova je sklenila, da je Trstenjak imel pravico do komentarja: »In kot novinar je na tem področju bolj zaščiten.«

Tožniki, ki so zahtevali pogojno zaporno kazen, se na sodbo lahko pritožijo v osmih dneh.