Uroš Lož ugrabitve 15-mesečne deklice po mnenju psihiatra ni načrtoval

Tožilstvo se z mnenjem psihiatra, ki je ugovotil še, da je Lož patološki hazarder, ni strinjalo.

Objavljeno
29. november 2011 11.47
Posodobljeno
29. november 2011 11.47
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Sojenje 28-letnemu Urošu Ložu, obtoženemu ugrabitve 15-mesečne deklice avgusta letos v Mekinjah, se je danes nadaljevalo z branjem izvedenskega mnenja, ki ga je pripravil psihiater Gorazd Mrevlje.

Mrevlje je ugotovil, da je Lož patološki hazarder, ki ugrabitve deklice ni načrtoval. Tožilstvo se z mnenjem izvedenca ni strinjalo.

Mrevlje je v poročilu zapisal, da je Lož med pogovorom »neustavljivo in pristno jokal«. Kot je ocenil, Lož dekličine ugrabitve ni načrtoval, ampak je bila to trenutna odločitev, saj je bil v paniki in tudi bistveno zmanjšano prišteven.

Lož ima namreč težave z odvisnostjo od iger na srečo, zato se je zapletel v dolgove. Ljudje, katerim je dolgoval denar, naj bi mu začeli groziti. Ložu pa naj bi denar dolgoval oče 15-mesečne deklice.

Vse te okoliščine naj bi Loža po izvedenčevi oceni pripeljale do kaznivega dejanja. Mrevlje je zapisal, da je obtoženi deklico videl na hodniku ter se takrat odločil, da jo ugrabi.

Lož danes po Mrevljetovem zapisu ne ve, zakaj se je tako odločil, hkrati trpi zaradi velikega občutka krivde, zaradi te izkušnje pa da je tudi travmatiziran, kar bi se po psihiatrovi oceni lahko razvilo v avtoagresivno ravnanje.

Okrožnega državnega tožilca Matije Benuliča zapisano ni prepričalo. Po Benuličevem mnenju dokazi pričajo nasprotno, torej da je Lož dejanje načrtoval.

Kot je pojasnil, je Lož partnerico in otroka pustil na letovanju v Pulju in se sam odpravil proti Ljubljani. Prav tako naj bi Lož kupil nov mobilni telefon in dve predplačniški telefonski kartici, in sicer v trgovini brez videonadzora.

Nato naj bi pod pretvezo, da bo družini deklice prodal baker, poskrbel, da njene matere ne bo doma. Proti hiši naj bi se odpravil delno zakrit in se varuški v hrvaškem jeziku izdajal za nekoga po imenu Djoko, vse z namenom, da preveri, kdo je doma.

Malo kasneje naj bi se vrnil, vzel otroka, varuško pa zrinil na stranišče. Gre za zelo skrbno ravnanje, ki ne zaznava bistveno zmanjšane prištevnosti, je ocenil Benulič. Sodišče bo Mrevljeta zaslišalo na prihodnji obravnavi.

Je pa besedam tožilca nasprotoval zagovornik obtoženega, odvetnik Andrej Žabjek, ki je navedbe označil za neutemeljene.

Žabjek je po obravnavi opozoril, da če bi se Lož na dogodek načrtovano pripravil, policija sploh ne bi vedela, kdo je storilec, in bi morda Lož celo izsilil odkupnino.

Zagovornik obtoženega pričakuje pogojno kazen in izrek obveznega zdravljenja odvisnosti od iger na srečo.

Iz obtožnice sicer izhaja, da je Lož 2. avgusta letos ugrabil 15-mesečno deklico, jo pozneje še zvezal in pustil ob cesti.

Lož je po prepričanju tožilstva tistega dne potrkal na vrata stanovanjske hiše v Mekinjah in varuški iz rok iztrgal deklico z namenom, da bi od dekličinega očeta zahteval 20.000 evrov odkupnine.

Lož je dejanje priznal, a kot je pojasnil na sodišču, sta mu dekličina oče in ded za električarska dela dolžna skupno štiri tisoč evrov. Zato naj bi tistega dne na vrata potrkal z namenom, da bi se pogovoril o povračilu dolga.

Sojenje se nadaljuje 10. januarja prihodnje leto, ko bodo zaslišali tudi moškega, ki naj bi potrdil, da je Loža izsiljeval nekdo, ki ga poznajo pod nadimkom Buco. Sodnica Mojca Zalar Kocjančič je danes sicer še pojasnila, da družina ugrabljene deklice od Loža skupno zahteva 28.200 evrov zaradi zdravljenja, duševnih bolečin in strahu.