Usoden je bil tajni policijski sodelavec

Neposredne povezave med prodajo mamil in moto klubom Hells angels po odmevni hišni preiskavi v njihovih prostorih niso našli.

Objavljeno
21. april 2017 22.28
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – V odmevni policijski akciji so policisti oktobra lani na Hrušici opravili hišno preiskavo v prostorih moto kluba Hells angels, vendar se je v nadaljevanju postopka izkazalo, da neposredne povezave med klubom in preprodajo orožja in mamil ni. Včeraj se je začel postopek proti obtoženim, iz pripora so na sodišče pripeljali prvoobtoženega Armina Mujagića.

Pred sodnico Mileno Turuk sta včeraj poleg Armina Mujagića na zatožno klop sedla še Senad Budinović in Maja Hausman; trojica krivde ni priznala. Amel Kurbegović, Adis Hodžić in Nik Hiršenfelder, ki so krivdo priznali in za katere je tožilka predlagala pogojne zaporne kazni (za prvega eno leto in štiri mesece zapora s preizkusno dobo treh let, za drugega eno leto zapora s preizkusno dobo treh let, za tretjega eno leto zapora s preizkusno dobo dveh let), bodo za sodbo izvedeli 8. maja letos.

Odvetnik Matej Sršen, ki zagovarja Mujagića, je na včerajšnjem predobravnavnem naroku predlagal izločitev dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi več sodnih odredb (denimo o izvajanju prisluhov), podobno je predlagala odvetnica Vanja Šisernik, ki zastopa Budinovića. Sodnica Milena Turuk je ob tem dejala, da se bo glavna obravnava začela šele, ko bo o predlogu odločeno. Okrožna državna tožilka Vesna Primožič predlogov odvetnikov ni komentirala.

Kot je povedala tožilka Vesna Primožič, se je policijski postopek, ki se je končal z odmevno policijsko akcijo na Hrušici, v Sloveniji začel po obvestilu avstrijskih varnostnih organov. Slovenski državljan je namreč konec leta 2015 navezal stik s tajnim policijskim delavcem, ki je bil pomešan med preprodajalce mamil na območju Avstrije. Nato so se začela prisluškovanja po telefonu in ugotovili so, da so bili v trgovino vpleteni slovenski državljani, ki so se nato iz posla umaknili. Glavna pri tem sta bila Dejan Perić in Armin Mujagić, je povedala tožilka in pojasnila, da je Perić v Avstriji najprej navezal stik s tajnim policijskim sodelavcem. Kasneje so ugotovili, da hodi Perić po kokain k Mujagiću in da je Mujagić njegov glavni dobavitelj. Predobravnavni narok za Perića bo predvidoma 8. maja.

Tajni policijski sodelavec je sodeloval tudi s slovensko policijo. Opravljeni so bili štirje navidezni odkupi in zaseženih 500 gramov kokaina zelo visoke kakovosti. Pred policijsko akcijo je bil sklenjen še dogovor za prodajo dveh kilogramov kokaina, česar pa nato niso realizirali, saj je prišlo do aretacije, je povedala Primožičeva.

Perić je tajnemu policijskemu sodelavcu ponujal orožje in je v sodnem postopku tudi zaradi tega kaznivega dejanja, v manjšem delu je obtožen tudi omogočanja uživanja mamil, je dejala tožilka. Dejavnost ostale deseterice soobdolžencev, ki so se ujeli na prisluškovanje, je bila manjša, zanje je predlagala pogojne kazni.

Po lanski policijski akciji v prostorih moto kluba Hells angels so člani kluba zavrnili navedbe o organizirani trgovini z mamili in orožjem, saj so tudi na policiji trdili, da gre za organizirano kriminalno združbo. Povezave med posamezniki in moto klubom niso bile dokazane, je dejala Vesna Primožič.