Usoden zdrs s Kamniškega sedla

Iskalna akcija se je spremenila v reševanje s tragičnim koncem.

Objavljeno
01. oktober 2012 17.40
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj
Kamnik - »Danes smo začeli iskalno akcijo, ki se je spremenila v reševanje s tragičnim koncem,« nam je ravno povedal Franc Miš, predsednik Društva GRS Kamnik.

Kot je še dejal Miš, so kamniški gorski reševalci intervencijo začeli ob 1.25. V zelo slabem, deževnem in vetrovnem vremenu se je na reševanje odpravili 19 kamniških in 20 celjskih reševalcev.

»Ob 3. ponoči nas je prijazno sprejel oskrbnik Piknik Centra pri Jurju v Kamniški Bistrici, kjer smo si uredili bazo, saj smo vedeli, da bo akcija dolgotrajna,« je neprecenljivo nočno pomoč opisal Franc Miš.

Prvi reševalci so na Kamniško sedlo prišli nekaj čez 4. uro. Ugotovili so, da se je pogrešani vpisal v planinsko knjigo ter navedel, da se bo vrnil v Kamniško Bistrico. Kamniški gorski reševalci, je pojasnil Franc Miš, so se razporedili v šest ekip in pregledali predvsem tista mesta, kjer je največja možnost zdrsa.

Na sedlu je dopoldne vel močan veter, a okoli poldneva se je nekoliko umiril. To priložnost je ujel helikopter Slovenske vojske, ki je v Kamniški Bistrici čakal na primeren trenuten za vzlet. Pobral je reševalce-letalce iz Kamnika, kot tudi s celjske strani.

Med preletom je posadka v helikopterju na severni steni, približno 150 metrov pod robom, našla pogrešanega planinca.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da se planinec, ki se je na pot odpravil v soboto in se domačim javil s sedla, verjetno zdrsnil z roba Kamniškega sedla proti Okrešlju, ta čas pa je na gori po dostopnih podatkih vel močan veter. Zaradi takšnih vremenskih razmer je posadka v helikopterju današnjo akcijo opisala kot izredno nevarno.

Iz centra za obveščanje so sporočili, da je akcijo sprožil nočni klic občanke iz Kamnika, ki je včeraj ob 23.53 obvestila dežurnega na 112, da se je znanec odpravil proti Kamniškemu sedlu in se še ni vrnil.

V slovenskih gorah je umrlo 12 gornikov, lani je v vsem letu v naših hribih umrlo 13 ljudi, predlani pa so po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije gore vzele 29 življenj.