Ustavila ju je šele 
dvojna policijska blokada

Pravi filmski gangstrski beg in policijski lov so v ponedeljek uprizorili na obalni cesti med Portorožem in Koprom. Policisti, ki so morali ustaviti promet, so z dvojno blokado na cesti le prijeli moška, ki sta bežala pred roko pravice.

Objavljeno
01. februar 2011 23.49
Boris Šuligoj, Obala
Boris Šuligoj, Obala
Portorož - Po naših informacijah je pred tem le malo manjkalo, da bi v Portorožu »padla« še ena zlatarna - Jack na Bernardinu. Ta bi bila četrta oropana na obalnem koncu v manj kot mesecu dni. Zaslugo, da je bilo drugače, ima prisebna prodajalka v tej zlatarni. Po naših podatkih sta moška na Bernardinu poskušala vstopiti v zlatarno Jack, vendar jima to ni uspelo, saj so bila vrata zaklenjena. Prodajalka je zaradi vedenja moškega, ki je hotel vstopiti, medtem ko je bil njegov pajdaš v ozadju, pomislila, da sta oba sumljiva. Obvestila je policijo, moška pa sta sedla v avto in se odpeljala.

Policijska patrulja je začela rdeči seat cupra s kranjsko registracijo zaustavljati v Portorožu, a ker voznik kljub večkratnim poskusom ni hotel ustaviti, se je začela zasledovalna vožnja. Voznik je pohodil plin in divje vozil proti Kopru. Patrulja prometne policije je v Žusterni okoli 11.15 ustavila promet in postavila blokado. Ko sta voznik in sopotnik v rdečem seatu to opazila, sta ustavila in začela voziti vzvratno proti Izoli, toda le dobrih 100 metrov za njima je patrulja, ki je pripeljala z izolske strani, prav tako zaustavila promet in postavila še eno blokado. Begunca sta zato zapeljala na stransko cesto, ustavila avto in začela bežati, policisti pa so jima bili za petami. Le nekaj trenutkov pozneje so ju prijeli. Pri prijetju je eden padel in si zlomil čeljust, zato so ga morali odpeljati na zdravljenje v izolsko bolnišnico, od koder so ga včeraj že odpustili.

Po aretaciji obeh so policisti ugotovili, da sta bila v rdečem seatu s kranjsko registracijo italijanska državljana. Policija ni vedela, če je bil avto ukraden. Pri pregledu avtomobila so našli nekaj zelo posebnega (vlomilskega) orodja. Pozneje pa so odkrili, da je eden od dvojice njihov stari znanec. Decembra 2009 je namreč 30-letni Patrick Doriac (iz Firenc) v Portorožu skupaj z mladoletnikom oropal prodajalno Zlatarne Celje v središču Portoroža in iz nje odnesel za približno četrt milijona evrov dragotin. Oba roparja so tedaj kmalu izsledili in priprli za štiri mesece, potem pa ju že spomladi (po sorazmerno blagih izrečenih kaznih) izpustili. Dobrega pol leta pozneje se je Doriac spet vrnil v slovenske obmorske kraje. Skupaj z njegovim pajdašem, starim 28 let, ga je policija pridržala za 48 ur, danes pa bo preiskovalni sodnik odločal o morebitnem priprtju dvojice.

Po neuradnih podatkih je obstajala velika verjetnost, da bi si italijanska državljana za tarčo izbrala novo portoroško zlatarno. Ali sta morebiti povezana z ropoma v dveh piranskih zlatarnah, poskusom ropa na Bernardinu in ropom v koprski prodajalni Zlatarne Celje prejšnji teden, na policiji niso povedali. Nismo zvedeli niti, koliko so roparji odnesli prejšnji teden iz Zlatarne Celje. Vendar pa imajo policisti vrsto koristnih informacij, ki jih zdaj sestavljajo v mozaik. Prav zaradi številnih nevarnih ropov v zadnjem času si vse več trgovcev in zlatarjev iz slovenske Istre prizadeva, da bi v mestih postavili nadzorne kamere. Marsikje bi jih lahko namestili tudi sami.