Ustreljenega policista rešil neprebojni jopič

V soboto ponoči je 52-letni Franc Ribič iz Dolene v Halozah svoj strelski napad na policiste plačal z življenjem.

Objavljeno
22. november 2015 08.37
Posodobljeno
22. november 2015 08.37
Franca Ribiča, ki so ga v strelskem obračunu ubili policisti.
Franc Milošič, STA
Franc Milošič, STA

Ustreljenega policista Danila Steinmana zdravijo v ptujski bolnišnici, policijskega psa pa so morali operirati, saj je bil med Ribičevim streljanjem iz vojaške puške zelo hudo ranjen.

Vse pa se je začelo z zaostrovanjem že dlje trajajočega medsosedskega spora. V soboto okoli 18. ure so Ribičevi sosedje poklicali policijo, ker je Franc Ribič prišel do njihove hiše oborožen. Generalni direktor policije Marjan Fank je povedal, da sta bila takrat na prostem pred hišo dva človeka. Četrt ure pozneje so že spet poklicali, da Ribič pred njihovo hišo strelja. Zatekli so se v klet, strelec pa na srečo ni zadel nikogar.

Ko so policisti prišli na težko dostopen haloški greben Dolene, Ribiča ni bilo več nikjer, niso vedeli, kam se je zatekel. Fank je povedal, da so z nekaj patruljami blokirali območje in poklicali specialno policijsko enoto. Ribičeva hiša je bila v temi, potem pa se je menda okrog 22. ure prižgala v njej luč. Z Ribičem do takrat ni bilo nobenih pogajanj, saj policija ni vedela, ali je sploh v hiši ali v bližini. Potem se je pojavil ob hiši, kjer je menda naletel na policista in začel streljati. Krogla iz kalašnikovke je v zgornjem levem predelu prsi prebila policijski neprobojni jopič, vendar ni poškodovala vitalnih organov, je pojasnil Fank in dodal, da ranjeni policist v ptujski bolnišnici dobro okreva, da so ga že obiskali sodelavci, vendar bo potreben psihološke pomoči. Dodal je še, da so psa, ki je bil ob policistu in so ga tja pripeljali, če bi osumljenec poskusil zbežati, tudi že operirali in upajo, da se bo tudi zanj to dogajanje dobro končalo. Ribič je potem streljal tudi na druge policiste.

Pokalo kakor na fronti

»Storilec je najprej streljal na dva soseda. Imel je vojaško orožje, ki ga ne bi smel imeti. Streljanje na policiste pa je poskus umora,« je opozoril Fank.

Po Ribičevem streljanju na policista in psa je policijska enota začela streljati proti napadalcu in ga ubila. Koliko nabojev so izstrelili proti njemu, nam niso povedali, prav tako ne, koliko nabojev iz kalašnikovke je izstrelil on proti policistom. Domačini pa pravijo, da je »kakšnih deset minut pokalo kakor na fronti«.

Franc Ribič policistom ni bil neznanka. Tudi Fank je potrdil, da so njegov spor z omenjenimi sosedi obravnavali že večkrat. Spor je domnevno nastal ali pa se je kakšna stara zamera samo še bolj zaostrila, ko se je k sosedom priselil zet. Ta ga je menda pred dvema mesecema tudi fizično napadel, kot so vedeli povedati okoličani, ki so vsi pretreseni po vrsti odklanjali, da bi njihovo pričevanje objavili z njihovimi imeni in priimki. Povedali so tudi, da je Ribič kot varilec delal nekaj časa v tujini, da je vedno živel sam v hiški na vrhu haloškega grebena in da je sosedom tudi rad pomagal pri opravilih, sam pa je obdeloval majhen vinograd ob hiši.

Da ima orožje, so sumili že prej

A policisti so že prej sumili tudi, da je Ribič oborožen. Enkrat so zaradi tega že opravili pri njem hišno preiskavo, vendar takrat orožja niso našli. Domačini tam okoli pa le zamahnejo z roko, češ, vedeli so, da ima orožje in zlahka bi mu ga bili zasegli, za to so imeli več kot dovolj časa, ne pa da se je moralo zgoditi najhujše. V nedeljo zjutraj pa so policisti v megli in dežju hišo in okolico še vedno preiskovali. Okoli nje so iskali tulce izstreljenih nabojev, v njej pa so iskali domnevne bombe, saj je Ribič menda prejšnji večer z njimi grozil.

»Po ogledu in opravljeni preiskavi bomo ustanovili komisijo, ki je ustanovljena za vsak smrtni primer v policijskih postopkih, in zadevo ustrezno končali,« je še povedal Fank.

Sindikata: Policisti nismo zgolj uradniki

Posredovanje policistov minulo noč v kraju Dolena po navedbah obeh policijskih sindikatov znova dokazuje, da policisti niso zgolj uradniki in da opravljajo delo, v katerem je lahko njihovo življenje v nevarnosti.

»V zadnjih letih smo priča vse več napadom na policiste, ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali,« sta v skupni izjavi zapisala predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Poudarjata, da policisti in njihove družine za razliko od ostalih javnih uslužbencev nikoli ne vedo, ali se bodo z dela vrnili živi, zdravi in nepoškodovani.

»Posebna policijska enota, ki je dvanajst ur že opravljala delo na mejnem prehodu Šentilj, je morala na ta dogodek v Podlehnik in ukrepati zaradi medsosedskega spora. To dokazuje, da delo policista ni uradniško delo in da se policisti kljub temu, da smo v stavki, odzivamo na vsak takšen dogodek,« je v Šentilju povedal Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije.