V Andih izgubljeni Urugvajec v resnici pobegli pedofil

V Čilu je zlorabil osemletnega dečka. Soočen z obtožnico, je peš pobegnil, prehodil 200 kilometrov in se izgubil.

Objavljeno
10. september 2013 14.14
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Buenos Aires - Oseminpetdesetletni Urugvajec, ki so ga po štirih mesecih v Andih v nedeljo našli argentinski reševalci, se je iz junaka prelevil v kriminalca, potem ko so oblasti sporočile, da je iz Čila zbežal pred obtožbami zaradi pedofilije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urugvajca Raula Gomeza Cincuneguija so v nedeljo argentinski reševalci našli slučajno, potem ko so ga s policijskega helikopterja opazili, kako sedi blizu zavetišča na gori Sardina na višini približno 4500 metrov. S helikopterjem so ga nato prepeljali v bolnišnico v mestu San Juan, kjer sta ga obiskali žena in hčerka, ki sta se bali, da je mrtev. Težak je bil 40 kilogramov.

V mrzlih temperaturah pod ničlo v zasneženih Andih je preživel s prehranjevanjem s sladkorjem in rozinami, ki jih je imel s seboj, pa tudi s hrano, ki so jo v planinskih zavetiščih pustili plezalci, so povedali reševalci.

Vodja bolnišnice Victor Olmos je povedal, da Gomez okreva na intenzivni negi, sicer pa je v dobrem zdravstvenem stanju, bil je le dehidriran. Imel je tudi znake podhranjenosti, saj je shujšal 20 kilogramov.

Čilske oblasti pa so včeraj zahtevale njegovo izročitev, ker je obtožen spolne zlorabe osemletnega dečka v Santiagu de Chile. Obtožen je bil 22. aprila, kar pomeni, da se dečku ni smel približati in da ni smel zapustiti države. Potem ko se ni odzval na povabilo na sodišče, so oblasti 17. julija za njim razpisale tiralico, navaja AFP.

Gomez je z motorjem odšel iz Urugvaja aprila na motoristično srečanje v argentinsko Mendozo. Nato je obiskal sorodnike v čilski prestolnici, kjer je storil omenjeno kaznivo dejanje, so sporočili iz urada čilskega tožilca.

Soočen z obtožnico, je odšel v severnejše mesto Petorca, od koder je peš zapustil Čile. Potem ko je prehodil 200 kilometrov, se je sredi zime izgubil, so povedali njegovi svojci. Stikov s svojci sicer ni imel, odkar mu je nehal delati mobilni telefon. Za pogrešanega so ga razglasili 11. maja.