V balonarski nesreči nad Igom štirje mrtvi

V nesreči se je poškodovalo 28 ljudi, od tega osem huje. Med poškodovanimi so tudi otroci.

Objavljeno
23. avgust 2012 08.33
Posodobljeno
23. avgust 2012 08.33
Ba. P., Delo.si, Ju. P., kronika
Ba. P., Delo.si, Ju. P., kronika

Ljubljana - Nekaj pred 8. uro je v bližino Ižanske ceste v Ljubljani, približno 200 metrov od odcepa za Mateno, padel balon s 30 potniki, pilotom in kopilotom.

Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da so potniki padli iz gorečega balona. Po prvih podatkih se je poškodovalo 28 ljudi, med njimi tudi otroci, od tega osem huje. V nesreči balona na Barju so umrli štirje ljudje, našli pa so tudi vse pogrešane.

Na kraju nesreče je bil prvi zdravnik Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, ki je potrdil, da so štiri trupla zoglenela, zato ni jasno, ali gre za odrasle ali otroke. Po naših neuradnih podatkih naj med mrtvimi ne bi bilo otrok.

Ljubljanskim reševalcem so na pomoč priskočili tudi reševalci iz Domžal, Kamnika, Škofje Loke, Kranja, Litije in Kočevja ter ljubljanski Pacient.

Franc Stražišar, eden od očividcev, nam je povedal, da se je vozil s kolesom, ko je videl balon, ki ga je močno zanašalo. Balon se je nekajkrat spustil in dvignil, nato pa zagorel. Med premetavanjem so potniki popadali iz košare.

Po naših neuradnih podatkih so poškodovanci na kraju nesreče ležali na veliki razdalji, tudi po več sto metrov oddaljeni drug od drugega.

Eden od udeležencev nesreče je za Slovenske novice povedal, da se je nesreča zgodila med pristajanjem, ko so zadeli ob neko oviro, morda drevo. »Ob tem se je odlomil ventil in plin je začel puščati. V balonu je postalo vroče, nato pa je zagorelo. To se je zgodilo ob 7.53,« je še pojasnil.

Osem poškodovanih še vedno v kritičnem stanju

Od 21 poškodovanih, kolikor so jih po balonarski nesreči pripeljali v UKC Ljubljana (nekaj so jih prepeljali v bolnišnico v Novo mesto, Maribor in na Jesenice), so jih morali 10 oživljati.

Vsa oživljanja so bila uspešna, osem poškodovanih pa je še vedno v kritičnem stanju. Štirje so trenutno v operacijskih dvoranah, je povedal nadzorni travmatolog kirurške klinike UKC Ljubljana Anže Kristan.

Med poškodovanimi, ki so jih sprejeli na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je tudi en otrok. Star naj bi bil okrog deset let. Sprejeli so tudi tujce, Britanko in tri Italijane. Najmlajši poškodovani je star okrog deset let, najstarejši pa okrog 60.

Po besedah Kristana ima praktično vsak od oškodovancev opekline večje ali manjše stopnje, večina jih ima tudi zlome hrbtenice, medenice in spodnjih okončin. Pet od poškodovancev, ki jih zdravijo v UKC, še niso uspeli identificirati.

Dva od poškodovancev z opeklinami, ki nista bila življenjsko ogrožena, so zaradi prezasedenosti premestili v UKC Maribor. Sicer pa so jih s kraja nesreče pet odpeljali v novomeško bolnišnico, enega poškodovanca v jeseniško bolnišnico, enega pa v Celje, je pojasnil Kristan.

Namestnik predstojnika kliničnega oddelka za travmatologijo kirurške klinike Slobodan Macura, ki je koordiniral reševanje, je povedal, da so v druge bolnišnice pripeljali lažje poškodovane, medtem ko so težje poškodbe oskrbeli v Ljubljani.

Prvega poškodovanega so v UKC sprejeli že pol ure po nesreči

Ko so v UKC izvedeli za nesrečo, so takoj ustavili vse operativne programe in ostale aktivnosti v operacijskih dvoranah, tako da so imeli na voljo dovolj anesteziologov, kirurgov in drugega zdravstvenega osebja, pojasnjuje Kristan. Prav tako so na ta način prišli do dovolj operacijskih dvoran, nekaj so jih uredili v sobe za oživljanje. »Z relativno dobro organizacijo smo uspeli rešiti prve probleme,« je dejal Kristan. Prvega poškodovanega so tako sprejeli v pol ure po nesreči, vse ostale v uri in pol.

Pri oskrbovanju in zdravljenju poškodovanih v balonarski nesreči je tako po njegovih besedah sodelovalo vsaj 40 zdravnikov s svojimi ekipami. Sicer pa Macura pojasnjuje, da so tudi drugi zdravniki, ki v tem času niso bili v službi, poklicali v UKC in se ponudili v pomoč. Pomagali so tudi zdravniki iz drugih oddelkov.

Poskrbeli so tudi za svojce. Na voljo so jim dali prostor, v katerem jim nudijo vodo, psihološko in zdravstveno oskrbo.

V Celju zdravijo huje poškodovanega, v novomeški bolnišnici pa laže poškodovane

Na Jesenicah in v Mariboru podatkov o poškodovancih še niso sporočili, potrdili so le, da so k njim pripeljali po enega poškodovanca.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Lučka Kosec je za STA povedala, so v Novo mesto pripeljali tri moške in dve ženski. Štirje od njih so laže poškodovani. Na opazovanju bodo obdržali italijansko državljanko, dva Slovenca in angleškega državljana.

Radko Komadina, specialist splošne kirurgije in travmatologije iz Splošne bolnišnice Celje, je povedal, da so na zdravljenje sprejeli huje poškodovanega mlajšega moškega. Njegovo identiteto policija še preverja, neuradno pa naj bi bil Slovenec.

Poškodovanec je bil že na mestu nesreče intubiran in umetno ventiliran, ob njegovem pregledu pa so ugotovili, da gre za hude poškodbe in sočasne opekline.

Poškodovanec, ki naj bi vdihnil plamen, ima verjetno opečena tudi dihala in poškodovan prsni koš. Njegovo stanje je stabilno, intenzivno pa ga zdravijo na enoti za intenzivno terapijo operativnih strok. Poškodovanec je izven življenjske nevarnosti, je Komadina še povedal za STA.

Poškodovana v UKC Maribor še vedno v smrtni nevarnosti

Iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da sta oba poškodovanca, ki so ju pripeljali iz UKC Ljubljana, v precej kritičnem stanju. Eden od njiju ima opečenih kar 60 odstotkov kože. Drugi ni utrpel tako hudih opeklin, a ima zlomljeno hrbtenico in stopala.

»Oba pacienta, stara med 50 in 60 let, sta trenutno v operacijski dvorani ob dveh ekipah naših strokovnjakov. Pacienta sta zaradi poškodb, ki sta jih utrpela, še vedno v smrtni nevarnosti«, je povedal Roman Košir, dr. med., predstojnik Urgentnega centra v UKC Maribor.