V Bohinju o prihodnosti Interpola

Generalni sekretar Ronald K. Noble pohvalil: »Slovenija je vodilna na področju inovacij in integracij.«

Objavljeno
12. september 2012 19.01
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Ribčev Laz – Slovenija je v mednarodno organizacijo kriminalistične policije Interpol vključena dvajset let. V luči te okrogle obletnice v Bohinju še jutri poteka 61. zasedanje Evropskega komiteja Interpola, ki se ga je udeležil tudi generalni sekretar Ronald K. Noble.

Generalni sekretar, ki je na čelu Interpola zadnjih dvanajst let, je izredno pohvalil delo slovenskih policistk in policistov ter poudaril: »Slovenija je vodilna na področju inovacij in integracij. Slovenski policisti so med vodilnimi tudi po številu poizvedb v integrirani bazi podatkov.«

Kot so pojasnili, so naši policisti leta 2009 začeli prvi uporabljati takšno bazo, ki omogoča policistom, ko preverjajo osebe, predmete ali avtomobile, brskanje po več podatkovnih bazah hkrati. Trenutno integrirano bazo podatkov uporabljajo policisti v 35 državah, je še pojasnil generalni sekretar Interpola.

Karol Turk, namestnik generalnega direktorja policije, je dejal, da naši policisti z Interpolom na leto izmenjajo 80.000 informacij.

»Lani smo s pomočjo Interpolovih tiralic našli 15 oseb, 55 pa jih trenutno še iščemo,« je eno od področij, na katerem slovenski policisti sodelujejo z Interpolom, opisal Turk. Pojasnil je, da poleg iskanja pogrešanih oseb naši možje v modrem z Interpolom sodelujejo tudi pri preiskovanju spolnih zlorab otrok ter pri preiskovanju tatvin umetnin in vozil.

Na odprtju zasedanja je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak poudaril: »Vse od včlanitve v Interpol leta 1992 so naši policisti aktivno in predano sodelovali s kolegi po svetu. S trdim in predanim delom smo ves čas pomagali pri delovanju Interpola, zato smo postali zaupanja vreden partner. Dosedanje sodelovanje z Interpolom je pokazalo, da lahko tudi majhne države, kakršna je naša, pomembno prispevajo k mednarodni varnosti.«

V Evropskem komiteju Interpola je osem članov, saj so vanj vključeni predstavniki nacionalnih centralnih birojev iz Estonije, Italije, Madžarske, Moldavije, Švedske, Francije, Slovaške in Slovenije. Slovenija komite vodi od lani, predseduje pa mu Borut Selan z Uprave kriminalistične policije.

Na dvodnevnem zasedanju v Bohinju beseda teče predvsem o pripravi Strategije Interpola za evropsko regijo 2014 – 2016. Poleg tega člani komiteja, opazovalci ter visoki predstavnik Interpola razpravljajo še o sodelovanju z agencijo Europol ter o aktivnostih na ravni Evropske unije.