V bolnišnici ostal brez prstov, ledvic in oči

Nova tragedija se je zgodila v kliničnem centru v Reki. Zdravniki niso opazili, da je pacientu zlomljeno rebro predrlo levo pljučno krilo, to pa je posledično privedlo do sepse, odpovedi ledvic in gangrene.

Objavljeno
23. september 2009 13.07
Bolnike po operaciji pogosto pošljejo kar domov.
Ta.R.
Ta.R.
Reka - Nova tragedija se je zgodila v kliničnem centru v Reki. 45-letni Damir Bikić je 17. julija doživel hudo prometno nesrečo. V bolnici so ugotovili, da ima zlomljeno medenico, zlomljene nadkolenske kosti leve noge in zlomljena štiri rebra.

V bolnišnici so ga takoj operirali, po petih dnevih na intenzivni negi pa so ga poslali na oddelek travmatologije, kjer je kmalu vse šlo na slabše.

 

Zdravniki niso opazili, da je zlomljeno rebro predrlo levo pljučno krilo, zato so ga na slikanje poslali šele ko so opazili, da ima visoko temperaturo. V pljučih so opazili pet centimetrski strdek krvi in gnoja. Takoj so ga poslali na operacijo, kjer so mu vgradili cevko, da je gnoj stekel iz pljuč.

 

Kljub operaciji, so bakterije že prodrle v kri in povzročile sepso. Analize krvi so pokazale, da gre za bakterijo MRSA, ki je odporna na vsa zdravila. Zaradi zastrupitve krvi z bakterijo MRSA so Bikiću kmalu odpovedale ledvice, zaradi gangrene pa so mu morali zdravniki odrezati vse prste in peti na nogah.

 

Pacienta so držali v umetni komi, da bi mu omilili bolečine. Zaradi novih zapletov so mu morali zdravniki odstraniti še levo oko, na desnega pa je popolnoma slep.

 

Vodstvo klinike je že poslala odgovor, v katerem navajajo, da je do Bikićevega stanja prišlo zaradi sepse in ne zaradi napak zdravnikov.

 

''Zdravniki so naredili vse kar so lahko,'' je povedal predstavnik oddelka za intenzivno zdravljenje Alen Šustić. ''Prepričan sem, da mu je bila nudena najboljša nega,'' je še povedal Šustić.


Družina Bikića želi, da ga premestijo v bolnišnico v Split. Dr. Đirlić, predstavnik bolnišnice v Splitu je povedal, da je pacienta, ki je imel oslabljen imunski sistem bakterija napadla z lahkoto. ''To je ena najhujših bakterij, ki lahko uniči vse notranje organe, odporna pa je na vse antibiotike.''  Zdravniki Reške bolnišnice temu nasprotujejo, saj so prepričani, da bi vsak napor stanje pacienta še poslabšal.


Po končanem zdravljenju bodo zbrali vso dokumentacijo in preučili kaj se je dejansko pri Damirju Bikiću dogajalo.