V eksploziji in požaru v prevaljskem Leku ni bilo poškodovanih

Po trenutnih podatkih Leka pri nezgodi ni prišlo do okolju škodljivih emisij v ozračje.

Objavljeno
18. september 2013 11.30
imo GASILCI-ILUSTRACIJA
Mo. Z., Delo.si, Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mo. Z., Delo.si, Mateja Celin, Slovenj Gradec
Prevalje - V proizvodnem obratu Leka na Prevaljah je včeraj ob 22.30 eksplodiral kalijev karbonat v silosu za pripravo tablet. Ob tem je prišlo do sproščanja večjih količin ogljikovega monoksida in do nastanka požara, ki so ga gasilci pogasili.

Takoj po eksploziji so gasilci evakuirali vse zaposlene, ki so bili v objektu. Nihče od njih po zagotovilih iz Leka ni bil poškodovan. Po dogodku je bil eden od delavcev zaradi slabega počutja prepeljan v zdravstveni dom, od tam v bolnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na opazovanju.

»Po podatkih, s katerimi razpolagamo, pri nezgodi ni prišlo do okolju škodljivih emisij v ozračje. V Leku strokovne službe raziskujejo vzrok dogodka,« še sporočajo iz Leka.

Do nezgode je po pojasnilih farmacevtske družbe prišlo v enem od prostorov priprave granulatov. Obrat je opremljen z vsemi potrebnimi sistemi aktivne in pasivne požarne zaščite, ki so se aktivirali takoj in pravilno, zato je nastala materialna škoda omejena le na prostor dogodka. Takoj po eksploziji sta bili aktivirani poklicna gasilska enota Ravne na Koroškem in ekipa prostovoljnih gasilcev Prevalje.

Zaradi nezgode je proizvodnja začasno zaustavljena, dokler se ne raziščejo vzroki zanjo in izvede sanacija nastale škode. Kriminalisti bodo ogled kraja dogodka opravili danes, pa so sporočili s Policijske uprave Celje.