V eksploziji na ladji Splošne plovbe umrli dve osebi

Vzrok eksplozije še ugotavljajo. Huje ranjena sta še dva mornarja, Slovenec in Filipinec.

Objavljeno
25. april 2017 11.07
tlo kvarner
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Na ladji Tamar, ki je v lasti slovenskega ladjarja Splošna plovba, je sredi Atlantskega oceana odjeknila eksplozija, v kateri sta umrla dva človeka, še dva pa sta utrpela hude opekline, eden je Slovenec, je za spletni portal MMC RTV Slovenija povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.

Po prvih informacijah je eksplozija odjeknila pod premcem, v shrambi za opremo za vzdrževanje ladje. »Požar je posadka obvladala v petnajstih minutah, toda za dva filipinska pomorščaka, krmarja in vodjo palube, ki sta se v času eksplozije nahajala v bližini, je bil ogenj usoden. Eden je umrl na kraju dogodka, drugi nekaj ur pozneje zaradi hudih opeklin. Hudo ranjena pa sta dva mornarja, Slovenec in Filipinec,« je za MMC povedal Bandelj.

Tamar, ki pluje pod zastavo Maršalovih otokov, je natovorjen s premogom na poti iz Baltimora v Indijo, trenutno pa je kakih 2000 kilometrov od rta Cape Cod. O eksploziji na ladji je poročal ameriški časnik Baltimore Sun, ki je navedel še, da je ladja iz Baltimora izplula 16. aprila, do eksplozije pa je prišlo v ponedeljek. Vzrok eksplozije še ugotavljajo.

Po eksploziji je kapitan na pomoč poklical ameriško obalno stražo, požar, ki je izbruhnil po eksploziji, pa so medtem že pogasili. Dve ladji je na pomoč poslala tudi kanadska obalna straža.

Zaradi oddaljenosti se je helikoptersko reševanje izkazalo za nemogoče, zato so na pomoč poslali letalo, ki je na ladjo spustilo sedem padalcev z napihljivimi čolni, tri zdravnike, medicinsko osebje in inšpekcijo, še navaja MMC. Ladja zdaj pluje proti Azorom, ko bo priplula do dosega helikopterske pomoči, bodo po ranjena pomorščaka, ki naj bi bila v kritičnem stanju, poslali helikopter. Do Azorov ima ladja še okoli 2100 kilometrov.

Oglasilo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da je družina slovenskega mornarja, ki je bil v nesreči poškodovan, obveščena in tudi v stiku z lastnikom ladje, ki usmerja plovbo ladje in skrbi za zdravstveno oskrbo poškodovanih.

Spletni portal 24ur.com poroča še, da je Splošna plovba ladjo Tamar iz kitajske ladjedelnice prevzela pred sedmimi leti. Dolga je 190 metrov in široka 32 metrov. Njena nosilnost je 56.663 ton, na njej pa je 24 članov mešane posadke.

Na ladji, ki ji poveljuje kapitan iz Ukrajine, je 20-članska posadka, med njimi so tudi trije slovenski pomorščaki. Ladja iz Amerike v Indijo prevaža premog.

To je že druga nesreča na ladjah portoroškega ladjarja v enem mesecu. Konec marca je v Šrilanki umrl 59-letni poveljnik ladje Maribor. Njegovo truplo so našli pod reševalnim čolnom, umrl je zaradi notranjih poškodb, zaradi sumljivih okoliščin pa so šrilanške oblasti zadržale celotno posadko, ki je še vedno v Colombu.

Na Splošni plovbi sicer domnevajo, da je poveljnik nesrečno padel, ugotovitve preiskave bodo znane v petek, ko je tamkajšnje sodišče razpisalo narok.