Pilot in pes strmoglavila malo pred ciljem

Avstrijec se je javil kontroli zračnega prometa, poročal o težavah, potem pa izginil z radarskega zaslona

Objavljeno
03. december 2015 22.35
Mitja Felc
Mitja Felc

Mengeš – Vsakršno navajanje vzroka za četrtkovo letalsko nesrečo pri kraju Pristava je zgolj ugibanje, saj preiskovanje letalskih nesreč ponavadi traja mesece, preden ugotovijo natančen vzrok. Za zdaj je znano le, da je pilot kontroli zračnega prometa sporočil težave.

Ljubljansko policijsko upravo je predvčerajšnjim okoli 19. ure kontrola zračnega prometa obvestila, da so usmerjali manjše letalo, ki je nekje na območju Mengša izginilo z radarskih zaslonov. Takoj so resno posumili, da se je zgodila nesreča.

Na območje, kjer naj bi letalo strmoglavilo, je poleg policistov odšlo več gasilcev iz okoliških prostovoljnih gasilskih društev in reševalci. Kakšni dve uri pozneje so prve razbitine letala našli v bližini kraja Pristava pri Mengšu, natančnejši pregled okolice pa je razkril, da so razbitine raztreščene na razdalji kakšnih sto metrov.

Policisti so širše območje zavarovali in v akcijo poslali še enoto za iskanje oseb s psi. V bližini razbitin so kmalu naleteli na moško truplo, vse kaže, da je bil na krovu tudi pes, ki strmoglavljenja prav tako ni preživel. Identiteta umrlega pilota še ni potrjena, po vsej verjetnosti pa je avstrijski državljan.

Po doslej zbranih podatkih je strmoglavilo manjše štirisedežno potniško letalo znamke Piper Aircraft, ki je z Dunaja poletelo proti brniškemu letališču. Nekaj pred 19. uro je pilot na območju Mengša kontroli zračnega prometa sporočil o težavah, nato pa strmoglavil na strmem gozdnatem območju.

Policisti so v četrtek ponoči prekinili aktivnosti in jih nadaljevali včeraj zjutraj, ko se jim je pridružil tudi preiskovalec letalskih nesreč iz sektorja za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za promet in infrastrukturo.

Okoliščine in vzrok strmoglavljenja še preiskujejo, kot rečeno, pa to zaradi natančno predpisanih postopkov ponavadi traja tudi več mesecev. Po končanem delu na terenu bodo razbitine letala odpeljali v posebno skladišče, tam jih bodo člani posebne komisije pregledali in poskušali ugotoviti vzrok nesreče.