V Julijskih Alpah v Italiji umrla slovenska alpinista

Reševalci so sporočili, da gre za 54-letnega moškega iz Bovca in 49-letno žensko iz Ljubljane.

Objavljeno
04. april 2017 18.27
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Trbiž – Na gori Viš (italijansko Jof Fuart) v Kanalski dolini v Italiji sta umrla slovenska alpinista, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Reševalci so trupli moškega in ženske našli na višini kakih 2350 metrov, je sporočila reševalna služba Furlanije Julijske krajine (FJK). Preiskava v zvezi s smrtjo slovenskih alpinistov že poteka.

Alpinista naj bi bila nameravala preplezati običajno pot na 2666 metrov visoko goro, ki se začenja malo nad zavetiščem Corsi. Alarm so sprožili danes zjutraj iz mednarodnega centra v Vratih-Megvarju (Thorl Maglern) na avstrijskem Koroškem, od koder so ga posredovali tudi gorski reševalni postaji v Rajblu (Cave del Predil) in postaji finančne straže Na žlebeh (Sella Nevea) v Italiji. Iskanje je steklo takoj, reševalci pa so kmalu našli avtomobila alpinistov na parkirišču pod stezo, ki vodi do zavetišča Corsi.

Trupli pogrešanih alpinistov so naposled našli in so ju pripeljali v dolino, je kasneje sporočila gorska reševalna služba FJK. Reševalci so sporočili le začetnice imen obeh ponesrečencev: gre za 54-letnega I. Z. iz Bovca in 49-letno Ljubljančanko T. M., ki se nista oglašala že od 31. marca. Preiskavo v zvezi s smrtjo slovenskih alpinistov vodijo pripadniki finančne straže s postaje Na žlebeh.

Pred tem je bilo na prizorišču kakih deset gorskih reševalcev in finančnih stražnikov. Prenos posmrtnih ostankov v dolino so oteževale negotove vremenske razmere, saj naj bi imel helikopter po poročanju Anse težave zaradi oblakov, ki so zakrivali pobočje gore.