V kabinetu poljubljal in božal štiri študentke

Spolnonadlegovalna afera na mariborski pedagoški fakulteti je dobila sodni epilog. Ivana Ferbežerja so nepravnomočno obsodili na eno leto in štiri mesece zapora, pogojno na tri leta.

Objavljeno
30. januar 2007 13.15
Maribor – Spolnonadlegovalna afera na mariborski pedagoški fakulteti, s katero so policisti javnost seznanili konec leta 2004, je dobila sodni epilog. Senat Okrožnega sodišča v Mariboru je nekdanjega profesorja psihologije Ivana Ferbežerja nepravnomočno obsodil na eno leto in štiri mesece zapora, pogojno na tri leta.

Tožilstvo je Ferbežerju očitalo štiri kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. V letih 2003 in 2004 so bile njegove žrtve študentke razrednega pouka oziroma predšolske vzgoje. Te so na sojenju opisale, kaj se je dogajalo v Ferbežerjevem kabinetu, vendar podrobnosti niso znane, saj je bilo sojenje za zaprtimi vrati. Javna je bila le razglasitev sodbe, med katero je sodnica Tanja Rot dejala, da ni dvoma o tem, da je profesor študentke božal in poljubljal.

Sodni senat je Ferbežerju še za tri leta prepovedal opravljanje poklica šolskega psihologa. Potem ko je zaradi afere izgubil službo na pedagoški fakulteti, se je namreč kot šolski psiholog zaposlil na osnovnih šolah v Kidričevem in Cirkovcah.

»Ivan Ferbežer je kriv, ker je kot profesor pedagoške psihologije zlorabil svoj položaj,« je razglasila okrožna sodnica Tanja Rot in pojasnila, da je 62-letni Ferbežer s svojo avtoriteto pripravil štiri študentke, da so trpele spolna dejanja, s katerimi je zadovoljeval svoje spolne potrebe. Sodni senat mu je za štiri kazniva dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja izrekel enotno pogojno zaporno kazen leto in štiri mesece zapora s preizkusno dobo treh let ter triletno prepoved opravljanja poklica šolskega psihologa.

Po besedah sodnice Tanje Rot sodni senat ne dvomi, da je Ferbežer študentke poljubljal in božal. »Oškodovanke so to razumele kot spolni napad. Bilo jim je neprijetno. Ena izmed njih je večkrat izrecno dejala, da bi rada ohranila odnos profesor–študent,« je izpovedbe oškodovank povzela Rotova.

Sodni senat ni verjel, da bi se želele kar štiri študentke, od katerih naj bi eno nadlegoval dvakrat, drugo pa celo zunaj fakultete, znebiti profesorja. Še posebno zato, ker v času sojenja (Ferbežer takrat ni bil več zaposlen na mariborski pedagoški fakulteti, op. p.) niso imele prav nobenega razloga za krivo pričanje, je pojasnila Rotova.

Ker je obravnava potekala za zaprtimi vrati (javna je bila le razglasitev sodbe), podrobnosti s sojenja niso znane. Smo pa izvedeli, da je baje Ferbežer študentke poljubljal na lica in usta, kar naj bi se dogajalo v njegovem kabinetu oktobra 2003 oziroma med junijem in septembrom 2004. Menda med zagovorom seminarskih nalog. »Če se zameriš profesorju, lahko na faks (uspešno končano fakulteto, op. p.) kar pozabiš,« se je po besedah Rotove slikovito izrazila ena izmed oškodovank. Ferbežer, ki je psihologijo predaval na oddelku za razredni pouk in predšolsko vzgojo, naj bi namreč veljal za zelo strogega in zahtevnega.

Kriminalisti so profesorja ovadili konec leta 2004, dva meseca prej pa je Ferbežer zaradi spolno-nadlegovalne afere ostal brez zaposlitve. Službo si je kot šolski psiholog našel na osnovnih šolah v Kidričevem in Cirkovcah, a je, če bo višje sodišče potrdilo sodbo okrožnega sodišča, tri leta ne bo smel opravljati. Sodnica Rotova je dejala, da obstaja nevarnost ponovitve obravnavanih kaznivih dejanj, saj ima stike z otroki.

Sodba še ni pravnomočna. Ferbežerjev odvetnik Matej Pirih je že napovedal pritožbo, medtem ko bo tožilec Zoran Klinc o njej še razmislil. Navsezadnje je sodišče skoraj v celoti sledilo njegovemu predlogu, saj je predlagal le za pol leta višjo kazen.