V mesecu 11 tatvin, ko so bili ključi v avtomobilu

Ljubljanski policisti opozarjajo lastnike, naj ključe ne puščajo v vozilih. Vse tatvine so se zgodile izven urbanih naselij.

Objavljeno
26. september 2014 13.11
bsa/kraja vozil
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljani - Policisti so na območju ljubljanske policijske uprave od začetka septembra zabeležili kar 11 tatvin vozil, ko so lastniki pustili ključe v notranjosti vozila za senčnikom ali celo v kontaktni ključavnici. »Zabeležili so tudi primere, ko so storilci iz odklenjenih hiš odtujili ključe vozila in z njimi tudi vozilo,« so sporočili iz ljubljanske policijske uprave. V vseh primerih so se tatvine zgodili na podeželju oziroma na predelih izven urbanih naselij.

Ob tem policija ponovno opozarja, da lastniki ključev ne puščajo v vozilih in da jih zaklepajo, tudi če so parkirana na dvoriščih hiš. Prav tako priporočajo, da se vhodna vrata stanovanjskih hiš zaklepajo, če ni nadzora nad vstopom. »V kolikor kdorkoli razpolaga z informacijami, ki bi policiji pomagale pri preiskavi omenjenih kaznivih dejanj (pojav nepoznanih vozil v določenem predelu, opazovanje posameznih hiš, kmetij,....), da to sporoči policiji na eno izmed telefonskih številk policije, tj. intervencijsko 113 ali anonimno 080 1200,« so še sporočili iz policije.

Iz letnega poročila o delu policije za lansko leto je razvidno občutno povečanje tatvin motornih vozil. Policisti so namreč leta 2012 obravnavali 528 tatvin motornih vozil, medtem ko se je ta številka lani povzpela že na 618, kar predstavlja kar 17 odstotno povečanje. Če se je število tatvin povečalo, pa je po drugi strani padla preiskanost, in sicer so leta 2012 policisti preiskali dobrih 11 odstotkov tatvin, lani pa je ta delež padel pod deset odstotkov.