V Metalu umrl 36-letni delavec

V valjarni ravenske družbe Metal se je v noči s ponedeljka na torek zgodila delovna nesreča, v kateri je umrl 36-letni delavec. Preiskava je pokazala, da je delavcu najverjetneje zdrsnilo in padel je na valje, ki so se pomikali proti peči.

Objavljeno
30. september 2009 17.27
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Črna na Koroškem - Da delavca pogrešajo, so v torek popoldne vodstvo podjetja obvestili svojci delavca, preiskava pa je pokazala, da je delavcu najverjetneje zdrsnilo, tako da je padel na valje, ki so se pomikali proti peči. Kot so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec, je vodstvo enega izmed podjetij bivše železarne Ravne na Koroškem - predstavnica za stike z javnostmi v Slovenski industriji jekla Anja Potočnik je potrdila, da gre za Metal - v torek popoldne obvestilo policijo, da so na valjancih kontinuirane peči našli zoglenelo truplo pogrešanega 36-letnega delavca, ki je delal v nočni izmeni kot kontrolor kontinuirane peči.

Kraj dogodka si je takoj ogledala komisija sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec, ki je v navzočnosti dežurne državne tožilke in dežurne preiskovalne sodnice iz Slovenj Gradca ter sodnega obducenta iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor opravila ogleda kraja najdbe trupla.

Pri ogledu in zbiranju obvestil so policisti in kriminalisti ugotovili, da so zaposleni v omenjenem podjetju v jutranjem času okoli 6.30 zaznali nenadno zvišanje ogljikovega dioksida v kontinuirani peči, vendar pri pregledu kakšnih posebnosti in napak na peči niso zaznali, zato so nadaljevali s proizvodnjo. Po prejemu obvestila o pogrešanju delavca pa so v podjetju posumili, da bi lahko bila posledica višjih vrednosti ogljikovega dioksida v jutranjih urah prisotnost pogrešanega v peči, kar se je izkazalo za resnično.

Dosedanje ugotovitve kažejo, da je 36-letniku najverjetneje zdrsnilo, tako da je padel na valje, ki so se pomikali proti vakumski komori kontinuirane peči, kjer je umrl zaradi zadušitve. Kljub temu se je avtomatski delovni proces obdelave, ki traja 14 ur na 800 stopinjah Celzija, nadaljeval vse do ustavitve, ki so jo izvedli ob najdbi zoglenelega trupla. Kriminalisti so ob preiskavi tujo krivdo izključili in bodo podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.