V Murski Soboti priprli tri izsiljevalce

Pomurski kriminalisti so odkrili dve skupini izsiljevalcev, ki sta od dveh podjetnikov zahtevali plačilo namišljenega dolga v skupni višini 357.000 evrov. Za trojico izsiljevalcev je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Objavljeno
11. november 2009 11.27
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Murska Sobota - Kot je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi Murska Sobota Janez Lovrec, je julija letos podjetnik iz Pomurja naznanil, da je žrtev kaznivega dejanja izsiljevanja. Kriminalisti so ugotovili, da sta osebi z območja Murske Sobote, stari 42 in 40 let, že leta 2006 z resno grožnjo zoper življenje podjetnika in njegove žene izsilila namišljeni dolg v višini 10.200 evrov.

Ista oškodovanca sta tokrat izsiljevala 20-letnik z območja Lendave in 47-letnik, začasno stanujoč na območju Ljutomera, ki sta se združila s prej navedenima osumljencema, denar pa so si nameravali razdeliti. Zahtevala sta 85.000 evrov iz naslova poplačila namišljenega dolga do njunega dolžnika ter jima grozila zoper življenje in življenje njunih otrok. Osumljena organizatorja izsiljevanja sta izvajalcema že plačala 1800 evrov za poplačilo stroškov.

Kriminalisti so kazensko ovadbo podali zoper vse štiri, trije so ostali v priporu.

V drugem primeru je podjetnika iz Pomurja izsiljevala 50-letna podjetnica z območja Maribora, za pomoč pri tem pa je najela dva slovenska državljana, stara 49 in 48 let, z območja Celja. Osumljeni so zahtevali plačilo 40.000 evrov namišljenega dolga in plačilo 250.000 evrov iz naslova obresti, ker pa denarja ni hotel plačati, so mu začeli groziti, da bodo umorili njega in njegove družinske člane.

Policija je vse tri kazensko ovadila.

Policisti ob tem pozivajo državljane, da vsak vsak poskus izsiljevanja ali ustrahovanja naznanijo, saj je zelo pomembno, da nasilnežem že na začetku dajo jasno sporočilo, da se ne pustijo izsiljevati in ustrahovati.