Celje - Koliko ljudi se je okužilo, natančno še ni mogoče reči, ker preiskava še ni končana, a najmanj 65 ljudi se je od 17. junija, ko so zaznali prvega od dveh zaporednih izbruhov, s salmonelo enteritidis zastrupilo v znani gostilni Medved v Novi vasi v Celju.
Po pojasnilih epidemiologinje dr. Alenke Trop Skaza z Zavoda za zdravstveno varstvo v Celju so prvo okužbo sicer ugotovili 17. junija, čeprav se je po epidemiološkem poizvedovanju izkazalo, da je do nje prišlo že 5. junija. V prvem izbruhu so evidentirali 39 ljudi, ki so imeli v blatu salmonelo enteritidis, s posebno mikrobiološko raziskavo pa dokazali identičnost salmonele in s tem skupni vir okužbe. Ob prvem izbruhu ni šlo za zaokroženo skupino gostov, kot se je to zgodilo ob drugi zaznavi bolezni 29. julija. Od trideset varovancev Centra za varstvo in delo Golovec, ki so takrat jedli hrano, pripravljeno v gostilni Medved, se jih je s salmonelo zastrupilo 17, še osem okuženih pa je bilo drugih gostov. Število obolelih se vsak dan spreminja, saj preiskava še ni končana.
Po navedbah zdravstvene inšpektorice Sandre Černec s celjske enote Zdravstvenega inšpektorata so prvo obvestilo o sumu zastrupitve z živili 16. junija inšpekciji podali z območnega Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, s katerim so nato skupaj še isti dan opravili ogled gostišča Medved. Pri pregledu so ugotovili določene nepravilnosti in zato izrekli ukrepe. Tudi drugo obvestilo je prišlo z Zavoda za zdravstveno varstvo, skupni pregled je znova potrdil nepravilnosti, odvzeti vzorci živil pa pokazali na salmonelo enteritidis. Brisi na snažnost delovnih površin so potrdili tudi fekalno onesnaženje, zato je inšpektor do vzpostavitve ustreznega higienskega stanja nemudoma izdal ukrep o prepovedi obratovanja kuhinje v gostilni pri Medvedu. Ker so nepravilnosti, kot je pokazal kontrolni pregled 8. avgusta, odstranili, je gostišče v soboto zopet začelo obratovati.
V gostišču Medved izjav ne dajejo. Pravijo, da je lastnica Silva Medved na dopustu.
Iz sredine tiskane izdaje Dela!