V Nišu nadaljevali sojenje Plutu

Na sojenju Silvu Plutu v Srbiji je pričal njegov takratni stanodajalec, ki je povedal, da se mu je Plut zazdel sumljiv, ko ga je videl, na dvorišču njegove hiše, ponoči zakopati vrečo.

Objavljeno
02. marec 2007 18.26
Silvo Plut
Niš - Na Okrožnem sodišču v Nišu so danes nadaljevali dvakrat prestavljeni sodni postopek proti slovenskemu državljanu Silvu Plutu, ki ga obtožnica bremeni, da je novembra leta 2004 blizu Aleksinca na grozljiv način umoril 25-letno Jasmino Đošić. Kot poročajo srbski mediji, je sodišče danes zaslišalo pričo, ki Pluta bremeni drugih zločinov v Aleksincu.

Plut ni dosegljiv srbskim oblastem, saj mu je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani 2. oktobra lani izrekel enotno zaporno kazen 30 let za umor na Jančah pri Ljubljani in bo od takrat v priporu do pravnomočnosti sodbe. Plut tudi sicer verjetno ne bi bil dosegljiv pravosodnim oblastem v Srbiji, kajti slovenski predpisi ne dopuščajo izročitve njenih državljanov drugim državam.
Obtožnica obravnava tudi Aleksinčana Srđana Živkovića, ki ga bremeni poskusa umora, kraje in nekaj razbojništev, v ta kazniva dejanja pa naj bi bil po navedbah obtožnice prav tako vpleten Plut in mu tudi zanje sodijo v Nišu.

Plutu so v Nišu začeli soditi 7. decembra lani in do konca 2006 se je sodišče osredotočilo tisti del obtožnice, ki ga bremeni umora Đošićeve. Načrtovano nadaljevanje sodnega postopka po novem letu so dvakrat prestavili, ker na sodišče ni prišla priča Ljubiša Stanković iz Aleksinca, v hiši katerega je stanoval Plut. V dvorišču Stankovićeve hiše je policija našla tudi avtomatsko puško, ki naj bi pripadala obtožencu.

Sodišče je zaslišalo Plutovega takratnega stanodajalca

Stanković je danes povedal, da je Pluta redko videval, poudaril pa je, da je v času, ko je slovenski državljan stanoval pri njem, slišal za različne rope v Aleksincu in tudi za umor Đošićeve, vendar teh reči ni povezoval s podnajemnikom.

Prvič se mu je Plut zazdel sumljiv, ko ga je videl, da je na dvorišču njegove hiše ponoči zakopal vrečo. Naslednjega dne je tam razkopal in v vreči našel puško, kar je nemudoma prijavil policiji. Puška je za sodišče zanimiva tudi zato, ker obstaja sum, da je Plut z njo streljal v Milovana Mladenovića iz Aleksinca, k temu dejanju pa naj bi ga nagovoril drugoobtoženi Živković. Slednji naj bi današnji priči Stankovića tudi priporočil, da sprejme Pluta na stanovanje.

Do neuspelega poskusa umora Mladenovića je prišlo po umoru Đošićeve in prihodnjič bodo na sodišču pričali izvedenci nacionalnega kriminalističnega centra iz Beograda, ki so pregledali avtomatsko puško znamke kalašnikov, izkopane v Stankovićevem dvorišču.