Zaradi neurejenega lastništva zemlje ustreljen geometer

Roman Hočevar je streljal na geometra, ko je ta hotel izmeriti del ceste, ki teče po njegovem zemljišču.

Objavljeno
18. september 2012 12.02
Posodobljeno
18. september 2012 12.02
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Velike Lašče – V zaledju Velikih Lašč, v vasi Hrustovo, je 46-letni domačin, po neuradnih podatkih Roman Hočevar, danes streljal na tri ljudi, ki so hoteli izmeriti še edini makadamski del vaške ceste, ki teče po njegovem zemljišču. Geometra, neuradno 47-letnega Romana Novakoviča iz okolice Kočevja, je ustrelil v glavo. Umrl je na kraju dogodka.

Po uradnih podatkih je bila policija danes ob 10.30 obveščena, da so v vasi Hrustovo odjeknili streli. Žrtev je 47-letni geometer, ki je prišel v okviru postopka razlastitve izmerit še edini, približno 100 metrov dolgi odsek makadamske poti skozi vas.

Družina Romana Hočevarja je namreč pred kakšnimi tridesetimi leti dovolila, da speljejo novo pot po njihovem zemljišču, toda kasneje, ko je občina asfaltirala to cesto, Roman Hočevar tega ni dovolil in tudi pozneje ni hotel skleniti kakršnega koli dogovora.

Občina se je z njim dogovarjala tri leta, od 2006 do 2009, potem pa so se odločili za postopek razlastitve. Kot pravi laški župan Anton Zakrajšek, so mu ponujali zamenjave zemljišča in cene, ki so bile nad takrat določenimi.

»Ponujali smo mu tudi trikrat višjo ceno, 15 evrov za kvadratni meter, kar je veliko več, kot je mogoče dobiti za travnik,« pravi Zakrajšek in dodaja, da so hoteli rešiti teh sto metrov ceste, ki so jo ljudje brez težav uporabljali zadnjih trideset let.

Občina in domačin nista našla skupnega jezika

Toda skupne rešitve ni bilo mogoče najti. Roman Hočevar je spreminjal svoje odločitve in ni hotel ničesar podpisati. Zato je občina Velike Lašče leta 2009 začela postopek razlastitve, kar pomeni, da je vse nadaljnje postopke prevzela upravna enota.

Danes so se na sporni odsek makadamske ceste odpravili trije ljudje, ki so se pred tem že dvakrat umaknili. Hočevar je zato dobil tudi kazen. Tokrat naj bi postopek zakoličbe ceste izpeljali. Toda Hočevar je prišel iz hiše s pištolo in večkrat ustrelil. Geometer je umrl na kraju nesreče, drugima dvema je uspelo pobegniti.

Kraj kaznivega dejanja sta si ogledala tudi preiskovalna sodnica in tožilec, policisti pa bodo zbiranje obvestil nadaljevali in z njimi seznanili pristojno tožilstvo. Policija je Hočevarja prijela takoj, ko je prišla na kraj dogodka, zasegli so mu tudi orožje. Hočevar za pištolo nima dovoljenja.

Sosedje nad tragičnim razpletom niso presenečeni, saj je domačin menda večkrat grozil, obenem pa ga opisujejo kot socialno precej izoliranega človeka. Zaradi njega, pravijo, vaške ceste – tistega strmega dela, kjer voda cesto ob vsakem neurju spodjeda – občina ni mogla asfaltirati.

Živel je zase, dodajajo, oziroma s svojo 75-letno mamo. Menda je v preteklosti velikokrat grozil, tudi da bo koga ubil, če bodo na zemljišče, ki je njegovo, prišli še kakšni geometri. Vendar ni nihče pričakoval, da ima pištolo in da jo bo zaradi nekaj kvadratnih metrov zemlje tudi uporabil.