V požaru na Dolenjskem umrl 71-letnik

V noči na torek je v Svetem Vrhu, v občini Mokronog-Trebelno, zaradi eksplozije plina zagorela stanovanjska hiša. Hiša je popolnoma uničena, 71-letnik, ki je v njej živel sam, pa je umrl na kraju dogodka.

Objavljeno
08. marec 2011 09.26
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Novo mesto - Včeraj ob 23.30 je v 90 kvadratnih metrov veliki hiši eksplodiral plin, zaradi česar je hiša zagorela. V požaru je umrl starejši moški, ki je v hiši živel sam. Iz gorečega objekta so ga močno opečenega izvlekli gasilci PGD Mokronog v sodelovanju s kolegi iz PGD Sveti Križ in PGD Trebelno.

Požar so gasilci pogasili, Novomeški kriminalisti in kriminalistični tehniki pa ogled še opravljejo. Po prvih ugotovitvah je jeklenka eksplodirala, ker je iz nje uhajal plin. Kriminalisti bodo po zaključenem postopku o svojih ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.

Za varno uporabo plina lahko največ storijo uporabniki sami

Na vse več tragedij, ki smo jim v zadnjem času priča zaradi eksplozij plinskih jeklenk, so se odzvali v podjetju Butan plin, kjer so poudarili, da so jeklenke povsem varne, vedeti je treba le kako z njimi pravilno ravnati. Pomembno je, poudarjajo, da jih postavimo na ravno površino, jih ne uporabljamo v kletnih prostorih ali izpostavljamo toplotnemu sevanju. Svetujejo še, da pregled plinske napeljave opravimo vsake tri leta, kdor jeklenko priklaplja sam, pa mora biti pozoren na tesnilo na regulatorju in na gumijasto cev, ki jo je potrebno na določeno obdobje zamenjati. Menjavo cevi priporočajo na vsaki dve leti, menjavo regulatorja pritiska pa na tri.

Ob tem pri omenjenem podjetju opozarjajo, da se v zadnjem času na trgu pojavljajo nekateri prodajalci plinskih jeklenk, ki so z vidika evropske in slovenske zakonodaje neustrezne za uporabo. Uporabniki plina v jeklenkah morajo biti zato pozorni kje in kakšne jeklenke  kupijo, saj bodo tako sami največ pripomogli k varni uporabi plina.