V pravdi med Ninamedio in Janšo bo imelo zadnjo besedo vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče je dopustilo revizijo sodbe v pravdi agencije Ninamedia zoper Janeza Janšo.

Objavljeno
16. november 2011 13.30
Posodobljeno
16. november 2011 13.30
I. R., kronika
I. R., kronika

Ljubljana - Vrhovno sodišče je dopustilo revizijo sodbe v pravdi agencije Ninamedia zoper Janeza Janšo, ki se je novembra lani pravnomočno končala v korist Ninamedie. Ljubljansko okrožno in nato še višje sodišče sta namreč razsodili, da mora Janša plačati agenciji Nikole Damjanića 5000 evrov odškodnine zaradi besed izrečenih na njen račun v intervjuju Večeru pred štirimi leti.

Janša in Ninamedia sta se zapletla v sodni spor, ker je Janša v intervjuju, ki je bil objavljen 1. decembra 2007, očital agenciji pristranskost in nekredibilnost. Dejal je, da Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga poskuša ustvarjati, da je nekakšna hišna služba predsednika Zaresa Gregorja Golobiča in da svoji Ninamedii ne verjamejo niti socialni demokrati. Lastnik agencije Nikola Damjanić je zaradi izrečenega vložil dve tožbi, kazensko in civilno.

Medtem ko sta mariborsko okrožno in nato še višje sodišče, ki sta obravnavali Ninamedijino kazensko tožbo, Janšo oprostili očitkov, češ da njegove izjave ne pomenijo ne kaznivega dejanja obrekovanja ne razžalitve, saj je le izražal politično mnenje brez namena zaničevanja, je ljubljansko okrožno sodišče v civilnem postopku razsodilo drugače. Ugodillo je tožbenemu zahtevku Ninamedie in ji prisodilo 5000 evrov odškodnine, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Kot sta sodišči obrazložili svojo odločitev, je civilna odgovornost strožja od kazenske in civilno sodišče ni vezano na morebitno oprostilno sodbo v kazenskem postopku. Janša je s sporno izjavo raziskave Ninamedie označil za politično prirejene in pristranske ter jo s tem diskreditiral na trgu, navedbo, da je hišna služba Golobiča, pa je po mnenju ljubljanskih sodnikov treba razlagati v povezavi s preostalim Janševim besedilom, da agencija javnega mnenja ne meri, temveč ga poskuša ustvarjati, kar je žaljivo.

Ker se Janša z odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča, ki je novembra lani zavrnilo njegovo pritožbo, ne strinja, je prek svoje pooblaščenke odvetnice Nine Zidar Klemenčič na vrhovno sodišče vložil predlog za dopustitev revizije.

Vrhovno sodišče je revizijo dopustilo glede vprašanja razrešitve kolizije med pravico Ninamedie do ugleda ali dobrega imena in pravico Janeza Janše do svobode izražanja ter glede vprašanja obstoja okoliščin, ki utemeljujejo prisojo denarne odškodnine pravni osebi, je zapisala odvetnica v sporočilu za javnost. Kot so še zapisali v odvetniški pisarni, je vrhovno sodišče ugotovilo, da je na podlagi revizije mogoče pričakovati odločitev o pravnem vprašanju, ki je pomembno za razvoj prava.

V skladu s sodbo, ki jo bo Janša skušal izpodbijati na vrhovnem sodišču, je moral prvak SDS plačati Damjaniću 5325 evrov (odškodnine in pravdnih stroškov), Damjanić pa njemu vrniti 1423 evrov za stroške kazenskega postopka, ki se je na mariborskem sodišču končal v Janševo korist.

Potem ko je Damjanić svoj dolg pobotal z Janševim, je izračunal, da mu ta po pobotu dolguje 3925 evrov z obrestmi. A ker so bili vsi njegovi pozivi k plačilu neuspešni, je denar izterjal z rubežem.

Banka je tako poslancu Janši s transakcijskega računa v skladu s sklepom sodišča marca zarubila 4056,61 evra, kolikor znaša dolg z obrestmi in stroški izvršbe.