V predoru Karavanke reševalci devet minut hitreje

Za ponesrečence v predoru je vsaka minuta pomembna.

Objavljeno
08. oktober 2013 16.15
Predor Karavanke vaja
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Hrušica - Jeseniški poklicni gasilci so sinoči v okviru obsežne reševalne vaje na mesto prometne nesreče sredi cestnega predora Karavanke z gasilskim vozilom prirejenim za posredovanje v predoru prihiteli v približno 16 minutah in bili pri tem za devet minut hitrejši kot na vaji pred štirimi leti. Za ponesrečence v predoru je vsaka minuta pomembna.

Koncept reševanja ob množični nesreči v predoru Karavanke so po reševalni vaji, ki je bila leta 2009, dopolnili, sinoči pa so ga preizkusili v praksi, je povedal Jernej Hudohmet, vodja gorenjskega centra uprave za zaščito in reševanje ter poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko. V vaji, ki so jo izvedli skupaj s kolegi z avstrijske strani meje, je sodelovalo več kot 700 udeležencev od gasilcev in reševalcev do zdravnikov in policistov, od cestnih do humanitarnih delavcev ter številni »ponesrečenci«.

Na vaji so preizkusili delovanje tehnične opreme (prenovljenih radijskih zvez v predoru, novo reševalno prikolico kranjskih poklicnih gasilcev s popolno opremo za celovito oskrbo 20 poneserčencev) in spremljali organizacijo ter delovanje posameznih v vaji udeleženih služb. Številni ocenjevalci so namreč sproti beležili zapažanja o posamičnih postopkih rešvalne akcije, te beležke pa jim bodo koristile za analizo reševalne vaje, ki jo bodo po besedah Jerneja Hudohmeta dokončali do konca letošnjega novembra.