V razpečevanju droge videli hiter in lahek zaslužek

Dvema zapor, dva sta jo odnesla s pogojno kaznijo, peti pa krivde ni priznal.

Objavljeno
09. september 2013 19.52
Droge Ervin Zoronjić
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Ekspresno je na okrožnem sodišču potekal postopek proti Kranjčanoma, 22-letnemu Bojanu Đuriću, 32-letnemu Ivanu Tomiću, 28-letnemu Medvoščanu Mladenu Mišiću in 24-letni Tržičanki Bojani Tasovi. Po priznanju, da so bili dobavitelji in preprodajalci heroina in kokaina, je sodnica Marjeta Dvornik že čez štiri ure izrekla sodbo, le priprti 30-letni Ljubljančan Ervin Zoronjić ni priznal ničesar.

Poročali smo že, da so gorenjski kriminalisti 19. decembra lani s pomočjo ljubljanskih kolegov in policistov specialne enote Generalne policijske uprave pretrgali mrežo uličnih preprodajalcev z drogo. Skupini, večinoma gre za Kranjčane, stare od 20 do 52 let, so policisti sledili dlje časa, zasačili pa so jih v več kot 60 uličnih preprodajah heroina, kokaina in marihuane.

Tožilstvo je vložilo obtožnico proti desetim, toda na sodišču so včeraj sodili le petim. Elvis Kulenović in Marko Babič sta namreč nedosegljiva, zato so postopek zoper njiju izločili, proti bratoma Branku in Vanču Stojčevski ter Bojani Puzin je tožilstvo vložilo dodatne obtožbe, zato bodo združili postopka.

Đurić, včeraj mu je sodnica dosodila tri leta zapora, je pojasnil, da je konec lanskega maja, ko je bil še v preizkusni dobi zaradi premoženjskega kaznivega dejanja, ostal brez dela in da je bil pod pritiskom ponudb, naj s preprodajo droge hitro zasluži. »Na Planini, kjer živim s staršema, je veliko kriminala, s tem se nisem želel ukvarjati, a bil sem v brezizhodnih razmerah in sem lahkomiselno klonil,« je dejal skesano in obljubil, da bo še v zaporu končal dva letnika tehniške gimnazije, nato bi se zaposlil v Avstriji.

V priporu imel veliko časa za razmišljanje

Podobno skesan je bil Mišić, ki se je po izgubi službe ukvarjal z zbiranjem starega železa. »V devetmesečnem priporu sem videl, kaj je dobro in kaj slabo. Imel sem veliko časa za razmišljanje in ugotovil sem, da se to ne izplača. Družina mi je v času, ko sem bil priprt, našla službo, gre za enomesečno poskusno delo,« je razložil Mišić, ki je bil zaradi prodaje 100 gramov kokaina ter ponujanja kokaina v prodajo tajnemu delavcu policije včeraj obsojen na eno leto zapora. Sodnica pa mu je tudi zaradi sorazmernosti odpravila pripor, medtem ko ga Đuriću ni.

Pogojni kazni s preizkusno dobo treh let sta dobila samostojni podjetnik Tomić, ki mora preživljati štirimesečnega sinka, in Tasova, ki že šest let za 400 evrov na mesec dela v podjetju bodočega tasta v Kranju: prvi, ki je priznal 12 manjših prodaj, je dobil sedem mesecev pogojno, druga pa za prodaji heroina po 50 gramov in več manjših prodaj kokaina eno leto pogojne zaporne kazni.

Tasova je priznala, da je denar potrebovala, saj se preživlja sama, medtem ko je njen fant Damir Muzaferović (zaradi vpletenosti v bombni napad 25. oktobra 2009 pred nočnim klubom Million club Prive obsojen na tri leta zapora) zaprt. »Dam vam še eno možnost. To je resno opozorilo. Če boste storili še kaj podobnega, bo pogojna kazen preklicana,« je mladenki dejala sodnica.