V skrivnost zavita likvidacija

Vnovično sojenje: Kazenski spis za več kot dve leti in pol obstal v predalu.

Objavljeno
06. oktober 2014 18.44
Ljubljana, 28.1.2011, sojenje Radenku ?ur?evicu za umor na Litostrojski. Foto: Marko Feist
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Po debelih dveh letih in pol mirovanja kazenskega postopka bodo tukajšnji okrožni sodniki znova ugotavljali, ali ima obtoženi Radenko Đurđević zaradi surovega uboja Mustafe Rastoderja res krvave roke. Đurđević je do zdaj slišal tako oprostilno kot obsodilno sodbo, vrhovni sodniki pa so zadevo razveljavili in jo vrnili višjim sodnikom, ti pa spet na prvo stopnjo.

Osemindvajsetletnega Mustafo Rastoderja so našli 19. januarja 2009 v mlaki krvi v njegovem kletnem stanovanju na Litostrojski 10 v ljubljanski Šiški. V stanovanje je bilo vlomljeno, na žrtvi je bilo več strelnih ran. V ožji krog osumljencev je prišel takrat 25-letni Radenko Đurđević. Izdale so ga smodniške sledi, po mnenju preiskovalcev pa je bilo povod za surov obračun maščevanje.

Iz dvoma v gotovost in nato nazaj v dvom

Po oceni sodnikov na prvi stopnji ni izključeno, da je bil Đurđević v času uboja navzoč, vendar se jim je porajal dvom, da je prav on pritisnil na sprožilec, zato je slišal oprostilno sodbo, na katero se je tožilstvo pritožilo in uspelo.

Nasprotnega mnenja so bili drugostopenjski sodniki. Ti se niso osredotočili le na delce smodnika, ampak tudi na obtoženčevo sumljivo vedenje po uboju, menili so, da je imel dovolj vzrokov za maščevanje. Zaradi uboja so ga obsodili na 12 let zapora. Kot motiv so navedli, da je z Rastoderjevo likvidacijo hotel pomagati svoji sestri, ki jo je fant zalagal z mamili. Nenavadno se je sodnikom zdelo tudi vedenje matere obtoženega. V usodni noči, ko so nekateri slišali strele, je na stopnišču srečala soseda. Ta je opisal, da je bila zelo živčna, sama od sebe mu je rekla, da sin spi v stanovanju. To je za sodišče še dokaz več, da obtožencu niso verjeli.

Ko je postala znana odločitev višjih sodnikov, je odvetnik Miha Kunič napisal zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki so obsodilno sodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno odločanje višjim sodnikom. Po njihovi oceni bi morali pred dokončno odločitvijo zaslišati še nekaj prič, policiste, ki so preiskovali primer, in forenzike. Za Đurđevića se bo zdaj, tako so že zdavnaj sklenili višji sodniki, celoten proces začel znova, saj se bo spet zagovarjal pred okrožnimi sodniki.

Na vprašanje, zakaj je primer toliko časa obstal v predalu in kdaj se bo nadaljeval, so nam na okrožnem sodišču odgovorili: »Razpravljajoči sodnik je zadevo prevzel 22. maja 2014 ob odhodu prej določene sodnice. Glavna obravnava bo razpisana predvidoma sredi ali konec novembra.«

Mafijska likvidacija

Rastoder je zaradi strelnih ran v pljuča in srce izkrvavel v domači garsonjeri. Ugotovili so, da je morilec dva strela sprožil takoj pri vhodnih vratih, preostalih šest pa, ko se je žrtev že sesedla na kavč. Vse skupaj zato spominja na pravo mafijsko likvidacijo.

Sprva je policija preiskovala domnevo, da je Rastoderja ubilo njegovo dekle Anja Nikolić, saj so stanovalci večkrat slišali njune prepire. Tudi tistega večera je bilo slišati vpitje, nato pa je mladenka odvihrala k materi in jo, čeprav ji zaradi veljavne prepovedi približevanja ne bi smela blizu, spet pretepla. Policisti so mladenko odpeljali okrog četrt na polnoč in jo pridržali, približno tri ure kasneje pa je Rastoder obležal pod streli. Policisti so Anjo izključili kot možno osumljenko, preiskava pa jih je pripeljala do njenega brata Radenka Đurđevića. Glavni vzrok, da se je na seznamu osumljencev uvrstil najviše, so štirje delci, značilne za streljanje.

Forenziki so dva tipična smodniška delca izluščili na obtoženčevi levi roki, dva pa na majici. A to še ni vse. Delce so našli še na njegovih oblačilih, v žepih trenirke, bundi in supergah. Vendar so ti nastali pri streljanju iz povsem drugih nabojev kot teh, ki so jih našli na kraju zločina. Zaslišani balistik Janez Golja je takrat na sodišču povedal, da sta dva delca na roki res malo za strelce, a da se ju da odstraniti z intenzivnim čiščenjem. »Lahko, da je obtoženi streljal, ali pa je bil le navzoč v sobi, kjer se je streljalo,« je sklenil.

Odvetnik Kunič je po odločitvi vrhovnega sodišča povedal, da je prepričan, da »obtoženi ni imel motiva, forenzični dokazi pa da dokazujejo, da ni streljal«. Kdor koli je že osemkrat pritisnil na petelina in usmrtil Rastoderja, ta je skoraj šest let po zločinu še vedno na prostosti.