Raje crkne, kot da bi podjetju Dušana Šešoka uredil subvencijo

Boštjan Šoba je danes vložil približno polovico zagovora na 50 straneh.

Objavljeno
07. november 2011 12.32
Posodobljeno
07. november 2011 12.32
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Ubežnik Boštjan Šoba, ki mu sodijo zaradi domnevne pomoči pri nečednih poslih nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja med letoma 1998 in 2000, je le prišel do računalnika, ki ga je potreboval, da bi napisal svoj zagovor. Danes je vložil približno polovico zagovora na 50 straneh.

Čeprav se je sojenje Boštjanu Šobi zaradi pomoči pri zlorabi položaja začelo že pred več kot mesecem dni, je svojo plat (delno) predstavil šele danes.

Kljub posredovanju predsednice senata Dejane Fekonje, ki jo je prosil, da bi zagovor lahko napisal na računalnik, tega ni dobil. Zagovornik Jure Snoj je pojasnil, da so računalnik sicer dostavili v pripor in ga pregledali z rentgenom, a ga je dodatno pregledal še strokovnjak, preden ga je v roke dobil Šoba.

Šoba je v zagovoru vse očitke tožilstva zanikal. Poldrugo uro je govoril le o delu obtožnice, ki mu očita povezavo med prejemnico nelegalnih nepovratnih proračunskih sredstev Iskro Bovec in Iskro stikalni elementi, to je takrat vodil Šoba.

Tožilstvu je svetoval, naj obtožnico v tem delu zaradi pomanjkanja dokazov umakne, in dejal, da »rajši crkne, kot da bi podjetju Dušana Šešoka uredil subvencijo«.

Tožilstvo je prepričano, da je Borisu Šuštarju pomagal storiti prav to, v zameno pa da sta prejela osem milijonov takratnih tolarjev podkupnine. Del državnih sredstev je po mnenju tožilstva Iskra Bovec nakazala Iskri stikalni elementi.

A Šoba trdi, da je bila to le investicija, denar pa da je dobilo podjetje, in ne on - nato ga je Iskra Bovec dobila nazaj, ker so od njih kupili in preplačali bakreno žico. Šoba je ponovil tudi, da državnega sekretarja takrat sploh še ni poznal, prav tako nobenega ministra.

Šuštarja je spoznal šele kasneje, sodelovala sta v nadzornem svetu Slovenske razvojne družbe, a nista bila v prijateljskih odnosih, saj je bil Šuštar iz kvote LDS, on pa iz kvote SLS.

Danes je senat zaslišal tudi izvedenca računalniške stroke Janka Uratnika, ki je pregledal računalnik Boštjana Šobe, na katerem so obremenilni dokazi.

O njihovi zakonitosti je presojalo celo vrhovno sodišče in odločilo, da dokazi »stojijo«, čeprav je v računalnik, ki so ga zasegli v hišni preiskavi, pozneje posegel eden od kriminalistov.

Šoba in Šuštar še danes trdita, da so dokazi nezakoniti. Uratnik je danes povedal, da je nekdo vpogledal oziroma natisnil 25 dokumentov, ni pa nujno, da so bili spremenjeni.

Nikakor pa to niso obremenilni dokumenti.