V Srbiji dan žalovanja

V Srbiji je dan žalovanja zaradi umrlih v več eksplozijah, ki so odjeknile v četrtek zvečer v tovarni streliva v Užicah in zahtevale sedem smrtnih žrtev, lažje ranjenih pa je bilo 14 ljudi.

Objavljeno
05. september 2009 12.48
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Beograd - V Srbiji je danes dan žalovanja zaradi umrlih v več eksplozijah, ki so odjeknile v četrtek zvečer v tovarni streliva v Užicah in zahtevale sedem smrtnih žrtev, lažje ranjenih pa je bilo 14 ljudi. V Srbiji so danes tako zastave spustili na pol droga, prilagodili medijski program in razglasili minuto molka.

Podpredsednik srbske vlade in notranji minister Ivica Dačić je v petek zvečer dejal, da je pregled nekaterih trupel pokazal, da je vzrok smrti delavcev tovarne Prvi partizan najverjetneje zastrupitev z ogljikovim monoksidom, obstaja pa tudi sum, da je vzrok eksplozij človeški faktor. Končni rezultati preiskave vzroka nesreče naj bi bili znani danes.

 

Dačić je danes v Beogradu dejal, da so zaradi eksplozije aretirali pet odgovornih oseb podjetja, ki jim očitajo, da niso upoštevali varnostnih predpisov.

Tovarna Prvi partizan deluje že od leta 1928. Zaposluje okoli 600 delavcev, ki ne izdelujejo streliva le za srbsko vojsko in policijo, temveč tudi za vojske po vsem svetu.