V Trbovljah nikoli ne veš, zato imajo vsi nože

Po prepričanju tožilstva je Ferid Ravkić 8. oktobra lani okrog 22. ure pred bifejem društva upokojencev v Trbovljah z nožem, tako imenovanim metuljčkom, v vrat zabodel Jureta F. Če ne bi reševalci hitro ukrepali, bi izkrvavel. Ravkić se zagovarja, da se je Jure F., ki ga je napadel, sam nabodel.

Objavljeno
01. februar 2011 23.35
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Na to mesto se sam težko napičiš,« je dijak Jure F. komentiral besede Ferida Ravkića, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi poskusa uboja. 

Jure F. je povedal, da je bil pred bifejem s prijateljem Francijem D. in njegovim dekletom Aleksandro, Ferid Ravkić pa je z družbo sedel za sosednjo mizo. Na invalidskem vozičku se je pripeljal Boris P., ki ni mogel do miz, saj je nasedel. Ravkić jim je rekel, naj mu pomagajo, a so se le smejali. »Nato je stopil do Francija in mu rekel, naj gremo Borisu v obraz povedat, zakaj se smejimo. Prijatelj mu je rekel, naj neha, Aleksandra ga je prijela za majico, nato jo je s pestjo udaril v obraz. Potem je odšel proti bližnjemu gradbišču,« je povedal in dodal, da je sam stopil za njim in mu rekel, naj ne povzroča prepira, saj mu ni bilo prav, da je udaril prijateljevo dekle. »Naslonil sem ga na mizo, takrat pa sem začutil nekaj na vratu,« je še povedal Jure F., ki je zanikal, da je bil pijan. Ravkić je dejal, da Jureta F. ni zabodel, temveč ga je ta podrl na tla. Pograbil je neki predmet, bil je preveč pijan, da bi vedel, kaj drži v rokah, Jure F. pa ga je nato prijel za majico in se očitno sam nabodel.

Pred sodnike je včeraj stopila tudi Dijana V., ki je povedala, da se je z Ravkićem ali Ferkom, kot mu pravijo, dobila že okrog šestih ali sedmih zvečer. Odšla sta v Interspar in kupila vodko ter sok, nato pa so šli »na plac, kjer ga pijejo, preden grejo žurat, kjer se zbira tudi mladina, ki se večkrat stepe«. Povedala je, da so v miru pili, ona in Ferko sta bila že »koma«, saj sta spila vsak po pol litra vodke, Ferko pa je pil še pivo. Nato je prišel Boris P. »Ferko mu je pomagal, ker ni mogel do miz, družba Jureta F. pa se je drla: Poglej ga, džankija,« je povedala. Ravkić jih je pozval, naj mu to povejo v obraz, nato pa so ga obstopili in se spravili nanj. Sama ni upala zraven, predvideva, da so se stepli, nato pa je slišala: »Zaštihal me je.« Na sodišču je povedala še, da je stopila zraven, a so Juretu F. že ponudili prvo pomoč, Ravkić pa je izginil. Tudi sama je bila krvava, ko pa so prišli rešilci, je odšla pred neki drugi lokal, kjer so hoteli »žurati«, a so kmalu prišli policisti, neprijazni kot po navadi, in »od žuranja ni bilo nič«.

Dijana V. je na sodišču med drugim povedala še, da imajo v Trbovljah vsi nože, saj je veliko starih zamer in »se tam nikoli ne ve«, ni pa tistega večera v Ravkićevih rokah videla noža metuljčka, temveč le pipec za odpiranje steklenic. Pojasnila je, da je bila na zaslišanju v preiskavi preveč pod vplivom tablet in ni vedela, kaj govori, ko je dejala, da ga je videla, saj je bilo to kakšen teden prej. »Sodnica me je še vprašala, ali sem pri sebi,« je pojasnila, saj da je pred prihodom na sodišče pojedla tri ali štiri apaurine. Ni pa vedela nič o tem, da bi bil Ravkić v tistem času na terapiji substitola (nadomestila metadona, op. p.), da pa ta tako in tako nima vpliva, četudi spiješ pol litra vodke. »Substitol nič ne vpliva, saj poznam takšne primerke, ki ga imajo v žilah,« je povedala Dijana V., ki pravi, da je tudi sama hodila na metadonsko terapijo.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi februarja. Do takrat bo Ravkić, ki je Juretu F. z vbodom povzročil trajne posledice, saj ima poleg brazgotine med drugim povešeno veko in hripav glas, da tudi vpiti ne more več, počakal v priporu.