V Verbundu trdijo, da so bile poplave zaradi reke Meže

Dravograd proti energetikom: za škodo v poplavah leta 2012 občina terja milijon evrov, poskus poravnave spodletel.

Objavljeno
17. maj 2017 10.49
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Na tukajšnjem sodišču sta pred sodnico Sonjo Tovšak prvič stopili Občina Dravograd in avstrijski energetski gigant Verbund, od katerega v Dravogradu terjajo milijon evrov odškodnine za škodo v novembrskih poplavah leta 2012. Stranki sta se poskušali poravnati, a neuspešno.

»Tožena stranka trdi, da je poplave v Dravogradu povzročila narasla reka Meža, ne pa Verbundove elektrarne na Dravi v Avstriji. Mi pa smo prepričani, da to ne drži. Vsa izvedenska mnenja kažejo, da se je Meža izlivala v Dravo in ne obratno, kot trdi Verbund,« je po prvem srečanju na sodišču povedala pooblaščenka dravograjske občine odvetnica Magda Vraničar.

Čeprav se strankama v postopku včeraj ni uspelo poravnati, je Vraničarjeva prepričana, da se bo to zgodilo. »Na koncu se bomo zagotovo usedli in pogovorili. Zakon dopušča, da se stranki lahko znotraj pravdanja kadarkoli sodno poravnata. Ta pot je vedno odprta,« napoveduje kranjska odvetnica, ki v tožbi zoper Verbund zastopa več oškodovancev, med njimi tudi Mestno občino Maribor.

Tožbe na več sodiščih

Vraničarjeva ugotavlja, da bo tožena stranka, ki jo na slovenskih sodiščih zastopa odvetniška družba Andrić, poskušala narediti vse, da bo izpodbijala dogodek, ki se je zgodil novembra leta 2012 v porečju reke Drave. Verbundov pooblaščenec, odvetnik Sašo Jovčič tako trdi, da škoda, ki jo terja Občina Dravograd, ni nastala ravno kot posledica novembrskih poplav, moti pa ga tudi način, kako je Občina Dravograd ocenila posamezne postavke škode. Opozoril je na procesne napake in podal procesno grajo, povezano s preložitvijo naroka. »Nikoli ne bo konca pripomb,« je prepričana Vraničarjeva, ki trdi, da tožena stranka s tem že kaže način obrambe.

Na slovenjgraškem sodišču v nasprotju z mariborskim obravnave niso preložili zaradi dvoma o sorodnosti tožb, ki proti Verbundu potekajo tudi v sosednji Avstriji, temveč zaradi potrebe, da se stranki najprej opredelita do izmenjanih dopolnjenih vlog in si izmenjata vso dokumentacijo. Na sodišču se bosta znova soočili septembra.

Številni oškodovanci, med njimi tudi država, so tožbe zoper Verbund vložili na slovenjgraškem, mariborskem in ptujskem sodišču. Skupna višina odškodninskih zahtevkov naj bi presegla sto milijonov evrov. »Vsaka zadeva je v različni fazi. Kot kaže, bo prišlo do ostrih razlaganj določil slovenske zakonodaje, za katere ne vemo, ali jih bo tudi sodišče tolmačilo tako, kot jih predstavlja tožena stranka,« je sklenila Vraničarjeva.