V zadevi Auer brez presenečenj

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je nadaljevalo sojenje podjetniku Stojanu Auerju, ki mu tožilstvo očita poskus storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve.

Objavljeno
28. marec 2007 15.00
Kljub prepričanju laikov proces v primeru Auerja ne bo zastaral
Maribor - Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje podjetniku Stojanu Auerju, ki mu tožilstvo očita poskus storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Auerjeva odvetnica Stanka Firm Gavez je sodišču predlagala, naj zaradi po njenem mnenju absolutnega zastaranja kazenskega pregona zoper obdolženca izreče zavrnilno sodbo. Predlog je sodni senat pod predsedstvom sodnice Andreje Lukeš zavrnil.

Gavezova je predlog za zavrnilno sodbo utemeljila z mnenjem novogoriške Evropske pravne fakultete, ki je v prid stališču obdolženca in njegove odvetnice, da je kazenski pregon zastaral že 28. februarja letos. Glede na obrazložitev, ki jo je ob zavrnitvi predloga podala predsednica sodnega senata, pa bo zadeva Auer zastarala šele 5. septembra letos. Gavezova ni želela komentirati odločitve sodišča. Dejala je le, da še naprej vztraja pri prvotnem stališču.

Pred tričlanski sodni senat je danes stopila tudi priča Samo Krajnc, ki je bil v spornem času zaposlen v Auerjem podjetju, doslej pa je pričal že dvakrat: v času preiskave in na glavni obravnavi. Po pričakovanju je Krajnc vztrajal pri bistvenih poudarkih iz prejšnjih dveh izjav. V njih je med drugim potrdil, da se je udeležil strokovnega izobraževanja v enem izmed hotelov v nemškem Düsseldorfu. Potrdil je tudi, da je izobraževanje vodil "profesor Braun".

Tožilstvo trdi, da se je Auer s prikazovanjem lažnih poslovnih podatkov skušal izogniti plačilu davka iz dejavnosti v vrednosti nekaj več kot 104.300 evrov (dobrih 25 milijonov tolarjev). Auer je v napovedi za odmero davka od dohodka za leto 1996 kot strošek navedel strokovno izobraževanje. Po mnenju tožilstva hotel računa v vrednosti 659.360 nekdanjih nemških mark sploh ni izdal, saj teh storitev tudi ni nikoli opravil.

Auer je že na glavni obravnavi 4. januarja zavrnil vse očitke tožilstva. Kot je pojasnil, je visok račun iz nemškega hotela posledica zelo dragega izobraževanju tehničnih sodelavcev televizijske oddaje Poglej in zadeni. Po njegovih besedah doslej še nihče ni dokazal, da je račun lažen. Sojenje v zadevi Auer se bo nadaljevalo 14. maja, ko naj bi pred sodni senat stopilo še nekaj prič.