V zadevi Čista lopata ponovni zapleti pri zaslišanju kriminalista Slodeja

Kriminalist Robert Slodej zaradi delne odveze molčečnosti ni želel odgovarjati na nekatera vprašanja.

Objavljeno
21. oktober 2011 13.27
Posodobljeno
21. oktober 2011 13.27
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - »Želim preveriti, ali drži zgodba tajnega policijskega delavca, ki na laž postavlja kriminalista Roberta Slodeja, kar je ključno v tem postopku. Če njegova zgodba drži, so bili postopki policije nezakoniti,« je zagovornik Ivana Zidarja Aleksander Čeferin na današnjem sojenju v zadevi Čista lopata pojasnil predsednici senata Vesni Podjed.

Ta ga je opozarjala, da postavlja ista vprašanja, na katera kriminalist Slodej enkrat že ni hotel odgovarjati. Čeferin, ki ga najbolj zanimajo odnos, srečanja in vsebina pogovorov med Slodejem, nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem in domnevnim tajnim policijskim delavcem, na katerega je menda pritiskal Slodej, da je o domnevnih grehih Zidarja poročal v Nemčijo, je opozoril, da Slodej celo odgovarja na nekatera vprašanja, pri katerih je zavezan molčečnosti, pri tistih, na katera bi moral odgovoriti, pa molči.

Zaplet z zaslišanjem kriminalista Slodeja se sicer vleče že lep čas. Kriminalista je že pred časom razrešila varovanja tajnosti nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. A le glede statusa sodelovanja s policijo in sodelovanja s tujimi varnostnimi organi.

»Ni pa bil razrešen dolžnosti varovanja podatkov v delu, ki se nanaša na razkritje taktike in metod dela kriminalistične policije, saj bi to onemogočilo uporabo enake taktike in metod dela v prihodnje,« so takrat sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

A vprašanja, na katera kriminalist ni hotel odgovarjati, po mnenju obrambe nimajo zveze s taktiko in metodiko, temveč gre po mnenju zagovornikov za poskus prikrivanja nezakonitega dela policije.

Tudi predsednik višjega ljubljanskega sodišča Jernej Potočar kriminalista ni razrešil varovanja tajnosti v obsegu, večjem od tistega, ki ga je določila Kresalova.

V odločbi je zapisal, naj sodišče pri ponovnem zaslišanju kriminalista, kar zdaj senat tudi počne, odloči, ali so posamezna vprašanja obrambe, na katera Slodej ne bo hotel odgovoriti, nujna za odločanje v tem kazenskem postopku.

Na notranjem ministrstvu bodo nato odločili, ali mora Slodej na konkretna vprašanja odgovoriti. Če ga ne bodo razrešili varovanja tajnosti, bodo svoje razloge za to predstavili predsedniku višjega sodišča, ki bo o tem dokončno odločil.

Na sodišče je danes sicer spet prišel Ivan Zidar in sedel na zatožno klop poleg Tomaža Žiberta, Hilde Tovšak, Dušana Črnigoja, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Ivana Krofliča in Srečka Gabriča. Postopek v zanj izločenem delu so namreč končali in ga združili s postopkom zoper preostale.

Zidar je po mnenju komisije za izvedenska mnenja Medicinske fakultete v Ljubljani sojenje zaradi domnevnega dogovarjanja o gradnji kontrolnega stolpa na brniškem letališču zmožen spremljati skupaj največ tri ure, pri čemer je treba vsako uro narediti krajši odmor.

Zaslišanje Slodeja je bilo po nekaj urah danes tudi prekinjeno in se bo nadaljevalo naslednji petek.