V zadevi Hypo predlog za zaslišanje žvižgača

Očitkov tožilstva ni priznal niti nekdanji direktor družbe Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak

Objavljeno
30. november 2015 17.25
tlo/sodstvo
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Andrej Oblak, nekdanji direktor družbe Hypo Alpe Adria Consultance, je bil zadnji med obtoženimi, za katerega je sodišče opravilo predobravnavni narok. Tako kot pred njim soobtoženi Anton Romih, Božidar Špan in Andrej Potočnik tudi Oblak krivde ni priznal. Je pa Potočnik sodišču predlagal zaslišanje žvižgača iz banke.

Andreja Oblaka, ki mu tožilstvo skupaj s soobtoženimi očita zlorabo položaja in pranje denarja, kljub prejetemu vabilu na predobravnavni narok ni bilo, zato je sodišče štelo, da krivde ne priznava, saj je zoper obtožnico podal ugovor. Višji državni tožilec Stanislav Pintar je ob tem menil, da je Oblak s svojo odsotnostjo zamudil zakonsko določen rok za vlaganje dokaznih predlogov, vendar mu je sodnik Srečko Škerbec pojasnil, da po uveljavljeni sodni praksi zadostuje, da je na naroku navzoč obtoženčev zagovornik.

Oblakov zagovornik Žiga Peternelj je nato podal precej dokaznih predlogov in med njimi omenil predlog, ki ga je sodišču poslal soobtoženi Andrej Potočnik, namreč, da naj v dokaznem postopku zaslišijo tudi anonimno pričo oziroma »žvižgača« iz banke Hypo. Tožilec je sodišču predlagal, naj ta dokazni predlog zavrže, saj ni jasno, kaj naj bi postopek s takšnim pričanjem sploh prispeval k ugotavljanju dejanskega stanja. O tem, katere dokaze bo sodišče izvedlo, bo sodnik še odločil.

Na predobravnavni narok prejšnji teden niso prišli niti trije nekoč vodilni v slovenski podružnici Hypa. Sodišče je zato sklenilo, da krivde za očitana kazniva dejanja ne priznavajo. Je pa predobravnavni narok opravila obtožena in zdaj že obsojena Hilda Tovšak. Potem ko je s tožilstvom sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja, jo je obsodilo na enotno kazen leto in šest mesecev zapora s petletno preizkusno dobo. Tovšakova je še pred izrekom sodbe povedala, da namerava v postopku zoper soobtožene nastopiti kot priča, ker »želi s svojim pričanjem pripomoči k razjasnitvi kaznivih dejanj, ki jih tožilstvo očita soobtoženim«.

Razdelili naj bi si 14 milijonov

Zagovorniki soobtoženih so na prejšnjem naroku izrazili presenečenje nad »neobičajno« prakso sodišča, ki je najprej razpisalo predobravnavni narok za vse obtožene, nato pa ga je za štiri od njih preklicalo in »nekako na skrivaj« izpeljalo narok le za Tovšakovo. Sodnik Škerbec je na tokratnem naroku pojasnil, da je bil postopek za vse izveden povsem v skladu s pravili, vendar zagovornikov ni povsem prepričal.

Tožilstvo nekdanje vodilne v banki preganja zaradi posla s projektno družbo Gina, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v davčnih oazah, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kriminalistična preiskava leta 2012 je namreč pokazala, da je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel in kupil 80-odstotni delež v podjetju, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti, predvidena za kompleks študentskih domov, vendar teh Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi. Panamsko podjetje je za delež v projektni družbi Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bila v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v družbi plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec.