V zapor, ker je pijan divjal po cesti

Branko Žnidarec je namesto 70 vozil 130 kilometrov na uro. Čelno trčenje je bilo usodno za 47-letno voznico.

Objavljeno
13. september 2012 20.14
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Tri leta in pet mesecev bo na zaporniški žimnici spal 39-letni Branko Žnidarec, ki je oktobra 2009, potem ko je že bil udeležen v manjši nesreči, pijan trčil v vozilo Saše Preložnik, ki je nato umrla. Kaznivo dejanje predrzne vožnje v cestnem prometu je storil bistveno zmanjšano prišteven.

Sodni senat celjskega okrožnega sodišča je ravnanje Branka Žnidarca, ki je s svojo vožnjo 27. oktobra 2009 vzel življenje Saši Preložnik, označil za malomarno, njegova vožnja pa je bila po mnenju sodnikov izredno predrzna. Žnidarcu so začeli soditi marca in takrat je obžaloval dogodke ter jih pojasnjeval s težavami, ki jih je imel z bivšo ženo, saj mu ta ni pustila videvati sina.

Menda ga je za vsak stik celo izsiljevala in zahtevala 200 evrov. Tako je bilo domnevno tudi usodnega dne, ko je z znanci popival, medtem pa ga je bivša žena menda nenehno nadlegovala po telefonu. Zagovarjal se je, da se usodnih dogodkov ne spominja, da pa se po prvi nesreči ni počutil toliko vinjenega, da ne bi mogel vrteti volana. Tik pred koncem sojenja pa je v skladu z novo zakonodajo krivdo za očitano mu kaznivo dejanje priznal. Želi si namreč, da bi bilo vse to čim prej za njim, da bi lahko z novo družino normalno zaživel.

Tožilka je izpostavila, da je tudi brez obtoženčevega priznanja dovolj dokazov, da je vozil pijan, in da je pravzaprav sreča v nesreči, da je bila smrtna žrtev samo ena. Namesto 70 je Žnidarec vozil kar 130 kilometrov na uro, pred tem pa je že bil udeležen v prometni nesreči.

Tožilka je zanj predlagala kazen tri leta in pet mesecev zapora in stransko kazen odvzem vozniškega dovoljenja za dve leti. Zagovornik je sodišče sicer poskušal prepričati, da tožilstvo ni dovolj upoštevalo njegove dozdajšnje nekaznovanosti, obžalovanja dogodka, priznanja krivde in dejstva, da je oče majhnega otroka. A sodišče je tožilstvu v celoti sledilo, sodba pa še ni pravnomočna.

Policista nista posumila, da je pijan

Kot smo že poročali, se je Žnidarec tistega popoldneva zapletel v manjšo nesrečo v Novi vasi, kjer je trčil v vozilo pred seboj. Ker škoda ni bila velika, nevarnost pa je bila neznatna, policijska patrulja ni podrobneje preverila povzročitelja. Policista nista posumila, da je pijan, sodni izvedenec pa je pojasnil, da je bil vajen pitja alkohola in od njega tudi odvisen, prepoznavanje vinjenosti pa je pri takšnih osebah težje.

Notranji nadzor nad policistoma ni pokazal nepravilnosti v postopku, posledice pa so bile usodne. Ko je Žnidarec pozneje pripeljal na Kidričevo cesto, je med predrznim prehitevanjem oplazil več vozil, nato pa trčil v avtomobil 47-letne voznice. Ta je zaradi poškodb umrla pred prihodom reševalcev, v bolnišnici se je z 1,73 grama alkohola v kilogramu krvi znašel tudi Žnidarec.