V zapor, ker je pijan 
do smrti zbil kolesarja

Na okrožnem sodišču se je včeraj začelo in z izrekom dveletne zaporne kazni tudi končalo ponovljeno sojenje 42-letnemu Simeonu Januzoviću. Desetega oktobra 2005 popoldne je povzročil prometno nesrečo, v kateri je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl 43-letni kolesar Jože Gajšek iz Dolenje vasi.

Objavljeno
08. marec 2011 22.12
G.P., Celje
G.P., Celje
Celje - Obtoženi je tedaj vozil od Prebolda proti Latkovi vasi, pred njim pa se je v isti smeri peljal kolesar. Pri prehitevanju kolesarja v Dolenji vasi je Simeon Januzović, ki je vozil preblizu desnemu robu vozišča, s sprednjim desnim delom vozila trčil v zadnji del kolesa in kolesarja zbil na travnato površino ob desnem robu ceste. Jože Gajšek se je pri tem tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče. Obtoženi je imel v času nesreče v krvi kar 2,3 promila alkohola. Senat ga je v drugo obsodil na dve leti zapora in mu izrekel še stranski ukrep desetmesečne prepovedi vožnje z motornim vozilom po pravnomočnosti sodbe.

Senat celjskega sodišča je Januzovića pred letom dni že obsodil, in sicer na tri leta zapora. Na sodbo se je pritožila zagovornica Andreja Ferme. Senat celjskega višjega sodišča je sodbo razveljavil, eden ključnih vzrokov pa je bil po njihovem preslabo razložen pojem prištevnosti obtoženca med povzročitvijo tragične nesreče. Senat je v drugo zato angažiral psihiatričnega izvedenca Gorazda V. Mrevljeta. Ta je pojasnil, da je bil obtoženi zaradi alkoholiziranosti bistveno zmanjšano prišteven, ne pa neprišteven.

Tožilka Marija Sladič je zato nekoliko spremenila obtožnico in ji pred zaključnimi besedami dodala, da je nesrečo povzročil bistveno zmanjšano prišteven. Za obtoženca je predlagala dve leti in pol zapora. Predlagala je še stranski ukrep desetmesečne prepovedi vožnje z motornim vozilom po pravnomočnosti sodbe. Tej njeni zahtevi je sledil tudi senat. 
Sodba še ni pravnomočna.