V zapor, ker je pijan zbil nosečnico in pobegnil

Matic Repnik si je z dejanjem prislužil dve leti in en mesec zapora. Noseča 36-letnica je umrla na kraju nesreče.

Objavljeno
11. oktober 2012 20.50
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Dve leti in en mesec zapora si je prislužil 22-letni Matic Repnik, ker je 21. novembra lani pijan zbil nosečo 36-letno Jasno Uršič. Trčenje je bilo tako silovito, da jo je odbilo v 12 metrov oddaljeni grm in vsakršna pomoč je bila zanjo prepozna.

Jasna Uršič se je usodnega dne okrog osmih zvečer vračala iz rodnega Laporja z obiska pri starših. Na cesti od Črešnjevca proti Slovenski Bistrici je na koncu ravninskega dela, kjer cesta pred nadvozom nad avtocesto zavije v rahel in pregleden levi ovinek, ustavila avto zunaj cestišča, izstopila in se odpravila na desno stran svojega renaulta modusa, saj je najverjetneje nameravala kaj opraviti pri dveletnem sinu, ki je spal v otroškem sedežu.

Takrat je po cesti s fiatom pando pripeljal Matic Repnik, ki je imel po besedah okrožne sodnice Andreje Lukeš v telesu najmanj 1,44 grama alkohola na kilogram krvi (oziroma 1,44 promila). Z desnimi kolesi je zapeljal na bankino, nato v travnati jarek, kjer je fiata odbilo v zrak in je treščil v mlado žensko, ki je obležala mrtva.

Fiat se je zatem večkrat prevrnil in obstal na travniku. Voznik, ki je bil tako rekoč nepoškodovan, je z avta snel registrske tablice in pobegnil. Policisti so ga izsledili v zdravstvenem domu v Slovenski Bistrici.

Okrožni državni tožilec Niko Pušnik je na predobravnavnem naroku sodišču predlagal, naj obtoženega obsodi na dve leti in en mesec zapora ter mu za eno leto prepove vožnjo z vozili B-kategorije, kar je sodnica upoštevala. Glede na težo kaznivega dejanja, za katero je zagrožena kazen do osem let zapora, pogajanje o višini kazni po tožilčevem prepričanju ni primerno.

Repnik je dejanje priznal in ga obžaloval: »Dal bi vse, da se to ne bi zgodilo.« »Ste bili s sorodniki pokojne kaj v stiku?« je zanimalo sodnico. »Nisem si mogel zamisliti, kako bi se soočil z njimi,« je skrušeno odvrnil Repnik. Njegov zagovornik, odvetnik Andrej Šelih, pa je poudaril, da Repnik s pomočjo svoje družine zbira denar za družino pokojne in da še ni zbral dovolj poguma za osebno opravičilo.