V zapor, ker je vdrl v omrežje in grozil Janši

Dušan Povoden je obsojen za napad na informacijski sistem in zlorabo osebnih podatkov.

Objavljeno
11. september 2013 17.04
Kaznjenci v ZPKZ Dob 5. april 2013
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Pred letom dni, ko so bile politične razmere v Sloveniji napete, so za še dodatno razburjenje poskrbele grožnje s smrtjo takratnemu premieru Janezu Janši in njegovi partnerki. Neznanec je na spletnem portalu zagrozil, da bo »njuno hišo napadel z bombo in oba ubil«. Storilec si je prislužil pet mesecev zapora, grožnje pa niso imele političnega ozadja.

Enajstega avgusta lani, nekaj minut pred eno zjutraj, je Dušan Povoden iz Slovenj Gradca s svojega prenosnika na državnem portalu e-uprava v spletni obrazec med drugim zapisal, da bo v naslednjih petih dneh poslal bombo, ker noče »gledati kradljivih fac«. In še, naj Janševa Urška pazi, kje hodi, da bo njegov prijatelj z rdečim avtom poskrbel, da ne bodo med živimi, in da bo praznoval njihov pokol.

Zlorabil sosedov internet

Vsi po vrsti so takšne zapise obsojali, očitki so leteli celo na politično ozadje, policija pa je – kot vsako tovrstno grožnjo – tudi to obravnavala resno in kmalu izsledila IP pošiljatelja oziroma računalnik, od koder so bili posredovani zapisi. A prva sled jih je vodila do napačnega osumljenca, saj se je pokazalo, da se je Dušan Povoden s pomočjo gesla za dostop do brezžične povezave povezal v sosedovo omrežje. Grožnje je celo zapisal v njegovem imenu in navedel njegov elektronski naslov.

Ko so 16. avgusta lani policisti in kriminalisti na naslovu domnevnega pošiljatelja grozilnega sporočila naredili hišno preiskavo, so kmalu spoznali, da ima prste vmes nekdo drug. V nadaljevanju preiskave so dobili dovolj trdne dokaze, da za kaznivim dejanjem napada na informacijski sistem in kaznivim dejanjem zlorabe osebnih podatkov stoji Dušan Povoden.

Prvo kaznivo dejanje si je nakopal, ker je brez privolitve lastnika neupravičeno vstopil v informacijski sistem. Ker je vse to izpeljal pod sosedovim imenom, saj ga je podpisal in ga želel prikazati kot avtorja grozilnega sporočila, pa so na slovenjgraškem tožilstvu v obtožni predlog dodali kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov. Vse kaže, da grožnje nimajo političnega ozadja, temveč je avtor zapisa nagajal oziroma se maščeval sosedu.

Priznal krivdo

Obdolženi Povoden je po približno pol leta od zapisanih groženj na državnem spletnem portalu stopil pred okrajno sodnico v Slovenj Gradcu in na podlagi predhodnega dogovora s tožilstvom priznal krivdo za obe kaznivi dejanji. Sodnica je krivdo sprejela in v izreku sankcije upoštevala predlog tožilstva. Za neupravičen vstop v informacijski sistem je bil obsojen na dva meseca zapora, zaradi zlorabe osebnih podatkov pa na štiri mesece zapora. Izrekli so mu enotno kazen petih mesecev zapora.

Za očitani greh bi si obdolženi v drugačnih okoliščinah verjetno prislužil pogojno obsodbo, a ne tožilstvo ne sodišče nista spregledala dejstva, da je stari znanec policije in že večkrat kaznovan. Prestajal je celo zaporno kazen. Pri odmeri kazni so tako upoštevali, da kaznivim dejanjem kljub večkratnemu kaznovanju ne obrne hrbta. Ker je brezposeln in prejemnik socialne pomoči, so ga oprostili plačila stroškov kazenskega postopka.

Sodba je kmalu po izreku postala pravnomočna.