Vaja ob morebitni jedrski nesreči v Krškem

Na osnovni šoli Brežice so danes razdeljevali zaščitne tablete kalijevega jodida in evakuirali enega izmed razredov.

Objavljeno
16. september 2014 11.49
acr NEK
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Brežice - Z enourno vajo razdeljevanja zaščitnih tablet kalijevega jodida so v Brežicah tamkajšnjim osnovnošolcem davi izvedli občinsko vajo ob morebitni jedrski nesreči v bližnji Nuklearni elektrarni Krško. Ravnateljica Osnovne šole Brežice Marija Lubšina Novak je za STA povedala, da so v današnji vaji, ki so jo s pomočjo civilne zaščite in brežiške bolnišnice izvedli med osmo in deveto uro, sodelovali vsi učenci, enega izmed razredov pa so tudi evakuirali.

Vaja je potekala s podmeno nadzorovanega radioaktivnega izpusta v primeru jedrske nesreče v nuklearki v sosednji Občini Krško, z vajo pa so skušali ugotoviti, kako bi zadeve potekale v primeru resničnega dogodka, je še pojasnila ravnateljica.

Brežiška civilna zaščita bo še južno od naselja Dobeno v domači občini v soboto dopoldne izvedla praktično vajo iskanja pogrešanih oseb oz. gobarjev v gozdu. Ob predpostavki, da je eden od izgubljene dvojice padel v brezno, drugi pa se je ob iskanju pomoči izgubil, bodo celovito preverili pripravljenost za reševanje. Cilj vaje je med drugim praktično usposabljanje, krizno upravljanje in vodenje občinskega štaba civilne zaščite v stresnih primerih ter preverjanje usposobljenosti, zanesljivosti in odzivnosti vseh njenih pripadnikov.

Še posebej bodo preverili delovanje radijskih zvez, na vaji pa bo sodelovalo tudi letalo, je še sporočila brežiška civilna zaščita.