Vandali na mariborskem Trgu Leona Štuklja

Neznanec je na gradbišču spornega trga porezal kable, ki so bili pripravljeni na montažo javne razsvetljave.

Objavljeno
06. junij 2011 16.01
Posodobljeno
06. junij 2011 16.01
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Neznanec je prejšnji teden na gradbišču spornega Trga Leona Štuklja v Mariboru porezal kable, ki so bili pripravljeni na montažo javne razsvetljave, piše STA.

Ker storilec s tem ni pridobil premoženjske koristi, direktor Nigrada Srečko Hvauc ne izključuje možnosti političnega ozadja dogodka. Dogodek se je zgodil v noči s 3. na 4. junij pred stavbami NKBM in Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Kabli so bili porezani na več mestih, storilca pa bo težko izslediti, saj trg še ni osvetljen, nadzorne kamere na sosednjih stavbah pa so obrnjene na drugo stran.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Hvauc, katerega podjetje Nigrad je bilo na nedavnem javnem razpisu izbrano za izvajalca postavitve javne razsvetljave na novem trgu, je material, ki bi ga s tem lahko pridobil storilec, vreden le nekaj več kot sto evrov.

Po drugi strani pa je Nigrad s tem utrpel za več kot 5000 evrov škode, saj bo treba kable na novo povleči ali vgraditi spojke, kar bo zahtevalo ponovno razbijanje kamna in betona.

V družbi ocenjujejo, da bodo zaradi tega dela trajala tri dni več. "Projekt je v zaključni fazi in vsaka minuta več je dragocena," je poudaril Hauc.

"Potrudili se bomo, da bo trg kljub temu v kratkem odprt," je dejal. Po njegovih besedah je dokončanje del predvideno za konec tega meseca.

O dogodku so obvestili policijo ter zagotovili fizično varovanje gradbišča. "Ne morem se znebiti občutka, da ima dogodek širše ozadje," je še dejal Hvauc.

Obnova Trga Leona Štuklja, ki se je pričela julija lani, je že od vsega začetka tarča številnih kritik. Nazadnje so opozicijske SD, LDS, Zares, Zeleni Slovenije in Lista za Maribor na začetku prejšnjega tedna zahtevale revizijo projekta in sklic izredne seje mestnega sveta na to temo, saj so prepričane, da prenova Trga Leona Štuklja poteka brez ustrezne upravne in tehnične dokumentacije.

Mariborski mestni svetniki so novembra lani potrdili investicijski program za ureditev Trga Leona Štuklja, s katerim so odobrili podražitev omenjenega projekta s prvotno načrtovanih 1,5 milijona evrov na 3,5 milijona evrov.