Vandali pomazali šele dobro obnovljeno pročelje galerije

Napis je izzval ogorčenje tako v občinski upravi, ki je nosilec naložbe, med izvajalci del, še posebno med restavratorji.

Objavljeno
17. november 2011 07.28
Posodobljeno
17. november 2011 07.30
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Delavci, ki prenavljajo spomeniško zaščiteno stavbo Mestne galerije Piran (po projektih Borisa Podrecce), so včeraj zjutraj opazili grafit, s katerim so neznani vandali ponoči pomazali pravkar obnovljeno pročelje tega piranskega hrama kulture.

Napis je izzval ogorčenje tako v občinski upravi, ki je nosilec naložbe, med izvajalci del, še posebno med restavratorji, ki so prav na tej steni dobro opravili delo, med delavci Obalnih galerij Piran, ki upravljajo stavbo, in med Pirančani.

Vsebina napisa Črna gradnja nima nič skupnega z dejansko izvedbo, saj ima občinska uprava za prenovo stavbe vsa potrebna dovoljenja. Res pa je eden od sosedov (stanujoč za stavbo) nezadovoljen, ker so ob stavbi za eno etažo dvignili prizidek za dvigalo, namenjeno invalidom.

Neprimeren grafit, ki uničuje kulturni spomenik, so delavci včeraj prekrili in ga bodo odstranili danes. Občina je zadevo prijavila policiji, ki bo gotovo zahtevala posnetke petih videokamer, ki so jih postavili pred približno šestimi leti na Tartinijev trg prav zato, da bi preprečili podobna vandalska dejanja.

Očitno je pet videokamer premalo, saj po informacijah z občinske uprave te kamere ne snemajo palače Mestne galerije, vsaj ne dovolj natančno. Naj torej Pirančani na mestnem trgu postavijo še pet videokamer? B. Š. Napis bodo danes odstranili.