Varnost otrok v prometu te dni ena najpomembnejših nalog policije

Policisti bodo ob začetku šolskega leta pogosteje prisotni na mestih, kjer bo otrok največ in kjer je večja nevarnost nesreč.

Objavljeno
29. avgust 2013 17.22
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kranj - Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta so kranjski policisti že pregledali okolice šol in ustreznost prometne signalizacije na šolskih poteh. Policisti bodo pogosteje prisotni na mestih, kjer bo otrok največ in kjer je večja nevarnost nesreč. Zagotavljanje varnosti otrok v prometu je namreč v teh dneh ena najpomembnejših nalog policije.

Kot so po današnji novinarski konferenci sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj, so z vodstvi šol pregledali načrte varnih šolskih poti, s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa so se dogovorili o načinu in obsegu varovanja otrok na poti v šolo in iz nje.

Pozabili niso niti na gasilska društva in druge organizacije ter prostovoljce, ki bodo ob policistih skrbeli za varnost na šolskih poteh. V prvih šolskih dneh bodo kranjski policisti tudi obiskali vse prvošolčke. Razdelili jim bodo posebne zloženke in preventivni plakat Varno v šolo.

Na kranjski PU napovedujejo, da bodo v prvih šolskih dneh pa tudi kasneje v okolici šol izvajali poostrene nadzore prometa. Policisti bodo merili hitrost vožnje in umirjali promet na cestah. Preverjali bodo varno hojo otrok in uporabo prometnih površin, prisotni pa bodo tudi na prvih roditeljskih sestankih s starši.

V nesrečah, ki so jih lani med šolskim letom obravnavali kranjski policisti, po starosti med mlajšimi pešci in kolesarji najbolj izstopajo otroci, stari od sedem do 14 let. Udeleženi so bili v štirih nesrečah. En kolesar, ki je bil tudi povzročitelj nesreče, je utrpel hude poškodbe, dva pa lažje.

V starosti do sedmih let kranjski policisti niso obravnavali nesreče, v kateri bi bil otrok udeležen kot pešec ali kolesar, kar je spodbudno, saj gre za najbolj ranljivo skupino udeležencev v prometu, ki ji je treba nameniti posebno pozornost in jo obvarovati pred nevarnostmi v prometu.

Nekoliko več nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci in kolesarji, so v preteklem šolskem letu obravnavali ostali gorenjski policisti. V teh nesrečah ponovno najbolj izstopajo otroci, stari od sedmih do 14 let, ki so bili udeleženi v sedmih nesrečah. Dva, ki sta bila tudi povzročitelja nesreč, sta se huje, trije pa so se lažje poškodovali.

Po podatkih za celotno Gorenjsko je bil lani v starosti do sedmih let v nesreči udeležen en otrok s kolesom, ki v nesreči ni bil poškodovan, medtem ko so bili v starostni skupini od 14 do 18 let v nesrečah udeleženi trije kolesarji, ki so utrpeli lahke poškodbe, in štirje pešci. Trije med njimi so se v nesrečah lažje poškodovali.

Nevarnosti v prometu ne povzročajo vedno samo vozniki, kolesarji ali drugi prometni udeleženci. Občasno jih z neprevidnostjo ali nepremišljenim dejanjem, včasih tudi v igri, povzročijo otroci sami, ki so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, opozarjajo na kranjski PU.

Zato je pomembna pravočasna in ustrezna priprava, da bi med prihajanjem otrok v šolo in ob njihovi vrnitvi domov zmanjšali možnosti za nesreče, še posebej v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere slabe, svetli del dneva pa je krajši.