Varnostnika lokala Cirkus pretepla obiskovalca

Policija zoper varnostnika vodi predkazenski postopek. V Cirkusu pravijo, da je enega od varnostnikov prvi napadel obiskovalec.

Objavljeno
14. september 2012 11.29
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - V noči na četrtek sta redarja ljubljanskega lokala Cirkus menda brutalno obračunala z domnevno vinjenim obiskovalcem.

Na ljubljanski policijski upravi so dogodek potrdili in sporočili, da so pretepenega mladeniča oglobili zaradi kršenja ravnega reda in miru, zoper enega od dveh v pretepanje vpletenih varnostnikov pa vodijo predkazenski postopek zaradi kaznivega dejanja nasilništva.

Na medije se je s pismom obrnila Ljubljančanka Barbara S., ki je, piše, bila priča brutalnemu pretepu v ljubljanskem lokalu Cirkus - prostori nekdanjega kina Vič. Varnostnika lokala naj bi namreč obiskovalca, mladeniča med 20 in 22 let, brutalno in brez povoda pretepla pred očmi obiskovalcev diskoteke v noči na četrtek.

»Po včerajšnji noči se obupana obračam na Vas, saj menim, da dogodek, ki sem mu bila priča v diskoteki Cirkus sodi na prve strani vseh slovenskih časnikov,« začenja svoje pismo Ljubljančanka, ki jo je dogodek, kot pravi, zelo pretresel.

Kot opisuje v nadaljevanju, je tisto noč najprej en varnostnik na plesišču napadel nepripravljenega mladeniča in ga z udarci s pestjo v obraz zbil na tla, nato se mu je pridružil še drugi varnostnik. Mladeniča sta menda nadaljevala pretepati z nogami in rokami in to tudi potem, ko je že nezavesten obležal na tleh.

»Z glavo sta ga večkrat udarila ob tla in ob bližnji šank, nato pa sta ga nezavestnega pobrala z tal in ga dobesedno po tleh odvlekla z plesišča.« Za pretepenega in vklenjenega mladeniča, čigar »obraz je bil izmaličen do neprepoznavnosti« in je vklenjen ležal na mokrih tleh pred glavnim vhodom v diskoteko, se menda ni zmenil nihče.

Kljub temu da je na kraj že prispela policija, reševalcev menda ni bilo v bližini, še navaja očividka. »Vedno sem mislila, da so varnostniki v diskotekah zato, da skrbijo za red in ne zato, da se spravljajo nad nemočne goste,« še piše Barbara S.

Policisti so bili o dogodku obveščeni

Na policijski upravi Ljubljana so nam potrdili, da so bili o dogodku obveščeni v četrtek okoli 2. ure zjutraj. Eden od gostov »naj bi pod vplivom alkohola kršil red in mir, zaradi česar so posredovali redarji varnostnega podjetja, ki opravlja naloge varovanja v lokalu. Glede samega dogajanja v lokalu policisti še zbirajo obvestila tako v smeri ugotavljanja elementov prekrška s strani moškega kakor tudi upravičenost in sorazmernost posredovanja redarjev«, pojasnjuje Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana (PU).

Kot dodaja, so pretepenega mladeniča že oglobili zaradi neupoštevanja zakonitih odredb pooblaščene uradne osebe, preverili pa da bodo tudi, ali so podani znaki kaznivega dejanja oziroma ali je šlo za prekoračitev pooblastil varnostne službe (to menda opravlja družba Valina varovanje d.o.o.).

Kot so nam naknadno sporočili, PU vodi predkazenski postopek zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje nasilništva. »O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo. O dogodku bo obveščen tudi Inšpektorat RS za notranje zadeve, ki je pristojen nad delom varnostnih služb,« še dodaja Stojnšek.

V Cirkusu dogodek obžalujejo

Na facebook profilu kluba Cirkus so se odločili pojasniti svojo plat zgodbe. Kot je razbrati iz zapisa, je varnostnik sicer res napadel obiskovalca, a kot odgovor na njegovo provokacijo: »Po treh korakih, ko varnostnik tega ni več pričakoval, se je oseba nenadoma obrnila in ga napadla. Varnostnika je udarila v predel brade in vratu. Varnostnik, ki ni bil napaden, je takoj uporabil strokovni prijem za obvladanje napadalca. Napadalec se mu je izmuznil in ga udaril s pestjo v prsni koš.«

»Dejstvo je, da do tega dogodka nikakor ne bi smelo priti, ne glede na to, kaj je vpletena oseba naredila. Zaradi svojega ravnanja ne bi smela končati v bolnišnici. Dejstvo je tudi, da je naloga varnostne službe, da obvlada napadalca tako, da ga pri tem, če je le mogoče, ne poškoduje. Vpleteni osebi se iskreno opravičujemo in obljubljamo, da bomo zadevo raziskali do konca,« so še zapisali.

Pritožbe že lani

V redakcijo smo danes prejeli tudi pismo bralca, ki je bil po obisku kluba več kot razočaran. Novembra lani je tako nanje naslovil pritožbo, odgovora pa menda ni nikoli prejel. V pismu se bralec zgraža predvsem nad obnašanjem osebja, nad njihovo neprofesionalnostjo in osornostjo.